Όταν πλάκωσαν στο ξύλο τον Αττίκ επειδή... ειρωνεύτηκε τον Βασιλιά!

Η αντίληψη της σάτιρας δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα την δεκαετία του '30. Κι αυτό το ένιωσε στο πετσί του ο περίφημος Αττίκ, όταν έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού επειδή με ένα τετράστιχο "τόλμησε" να ειρωνευτεί τον Βασιλιά... Βεβαίως θα διαβάσετε το τετράστιχο και θα καταλάβετε το... έγκλημα του μεγάλου Αττίκ.



Καλοκαίρι του 1935. Ο Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου) όπως συνήθιζε στο τέλος κάθε παράστασης που έδινε στην περίφημη Μάνδρα του, απήγγειλε σατιρικά στιχάκια με περιεχόμενο για πολιτικά πρόσωπα της εποχής. Μόνο που εκείνη τη φορά, "στόχος" του ήταν ο Βασιλιάς... Κι αυτό εξόργισε πολύ κόσμο που έφτασε στο σημείο να απειλήσει τον Αττίκ μέσω επιστολών στο κουτί παραπόνων.


Βεβαίως από τον τρόπο γραφής του ρεπορτάζ αντιλαμβάνεστε ότι η εφημερίδα (σ.σ "Αθηναϊκή") καταδικάζει τη συμπεριφορά του Αττίκ ο οποίος... τόλμησε να αγγίξει τον Βασιλιά της Ελλάδας. Ποιο ήταν όμως το... απρεπές τετράστιχο;


Αυτό που λέτε ήταν το... ασεβές τετράστιχο. Και όπως διαβάσατε ο Αττίκ είχε ενημερωθεί ότι θα έτρωγε ξύλο αν... τολμούσε να καταφερθεί σε βάρος προσώπων της βασιλικής οικογένειας.

Ο καλλιτέχνης πάντως, δεν ασχολήθηκε. Και στην επόμενη παράσταση επανέλαβε το τετράστιχο. Μόνο που η ατμόσφαιρα... μύριζε μπαρούτι. Κι όταν ο Αττίκ τους απάντησε ότι θα εκφράζεται όπως θέλει... έγινε η επίθεση.


Ο Αττίκ, όπως θα διαβάσετε έπεσε στο έδαφος προσποιούμενος τον τραυματία ενώ το...ξύλο έπεφτε ανελέητο. Και βέβαια πρωτοστάτησαν στο επεισόδιο σμηνίτες που "συμπτωματικά" είχαν βρεθεί εκείνο το βράδυ στην Μάνδρα.


Μέχρι και περίστροφο τράβηξε ένας επισμηνίας προκειμένου να καλύψει τους σμηνίτες και να αποχωρήσουν ανενόχλητοι ενώ οι καταστροφές ήταν μεγάλες και το ξύλο είχε πέσει αλύπητα...

Διαβάστε όμως τι ισχυρίστηκε ο Αττίκ στην κατάθεσή του. Φυσικά αναφέρθηκε στην... ασυνήθιστη παρουσία των σμηνιτών στην παράσταση.


Και για επίλογο διαβάστε αυτό το... πόνημα! Είναι η τελευταία παράγραφος του ρεπορτάζ όπου (αλήθεια- ψέματα ουδείς γνωρίζει) παρουσιάστηκε μια επιτροπή στην εφημερίδα προκειμένου να δηλώσει ότι πρέπει να... προστατεύεται ο Βασιλιάς από την σάτιρα των ηθοποιών.

Καλό έτσι;


Υπάρχει μετά ένα ξεχωριστό θέμα με την αναφορά της αστυνομίας για το περιστατικό. Όπως ανακοινώθηκε λοιπόν από την έρευνα προέκυψε ότι οι... γελαστοί σμηνίτες ρώτησαν τον Αττίκ γιατί ειρωνεύτηκε τον Βασιλιά, εκείνος τους έβρισε κι έτσι... άρχισαν όλα.


Και βέβαια ο βασικός τίτλος φανερώνει την τάση της εφημερίδας υπέρ του Βασιλιά, υπέρ των "αγανακτισμένων" και σε βάρος, βέβαια, του Αττίκ


Μετά απ' όλα αυτά τα παραπάνω, αν σας έμεινε καθόλου κουράγιο μπορείτε να μας ακολουθήσετε στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά