1931: Ο κινηματογράφος ξετρελαίνει τους Αθηναίους

Βρισκόμαστε στο 1931 και στην Αθήνα όλοι έχουν τον... πυρετό του κινηματογράφου. Είναι η νέα μεγάλη μόδα. Οι αίθουσες γεμίζουν από το πρωί (υπάρχουν και πρωινές παραστάσεις) μέχρι το βράδυ! Παρά τα δύσκολα οικονομικά, οι Αθηναίοι έχουν επιλέξει τον κινηματογράφο για την προσωπική τους διασκέδαση



Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε την Μόνα Γκόγια. Μια από τις μεγαλύτερες σταρ της δεκαετίας του '30, που έβλεπαν οι Αθηναίοι και... έλιωναν στον κινηματογράφο, ενώ τα κοριτσόπουλα προσπαθούσαν να τη μιμηθούν.

Η εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Οκτώβριος 1931) περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο την...ασθένεια του κινηματογράφου που είχε "χτυπήσει" σαν... επιδημία τους Αθηναίους και τις Αθηναίες στις αρχές τις δεκαετίας του '30.


Μιλάμε για... χαμό. Που περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω, με την κοσμοσυρροή στις αίθουσες καθώς οι προβολές στις λαϊκές παραστάσεις άρχιζαν από το πρωί!!! Αλλιώς από τις 2 το μεσημέρι.


Παρεμπιπτόντως αν θέλετε να μάθετε τι ήταν το "Φοξ Μούβιτον Νιούς" θα σας δώσουμε το παρακάτω βίντεο. Που είναι σπάνιο, είναι του 1931 και περιγράφει το θάνατο του σπουδαίου Τόμας Έντισον.




Πάμε και σε μια περιγραφή της... πελατείας στους κινηματογράφους αλλά και τις συνήθειες που είχαν οι θαμώνες.


Εκεί που γινόταν χαμός, όμως, ήταν στις πρωινές παραστάσεις. Τις λεγόμενες "παραστάσεις της οικογένειας" που είχαν μειωμένες τιμές.


Και όχι μόνο αυτό... Πλέον τα κοριτσόπουλα, κάθε Κυριακή πρωί δεν πήγαιναν στην εκκλησία. Ούτε τα νεαρά αγόρια. Με τις πρωινές παραστάσεις, οι εκκλησίες ήταν άδειες αλλά οι κινηματογράφοι... γεμάτοι!


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά