Η μάστιγα των ναρκωτικών στην Αθήνα του '30

Βρισκόμαστε στο 1931, τον Ιανουάριο. Λίγους μήνες πριν η Κοινωνία των Εθνών, πρόγονος του ΟΗΕ, εξήγγειλε ότι η Ελλάδα βρισκόταν στις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Στην Αθήνα η κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Και οι εφημερίδες της εποχής ασχολούνται με το πρόβλημα.



Αν και για να είμαι ειλικρινής αδυνατώ να καταλάβω τη λεζάντα "μια ωραία ηρωινομανής" εν τούτοις οφείλω να προχωρήσω την έρευνα και την παρουσίαση των στοιχείων που βρήκα...

Κι όπως μπορείτε να διαβάσετε, υπήρξε μεγάλο θέμα την εποχή εκείνη. Μάλιστα το χασίς περνούσε στην... ιστορία καθώς προτιμούσαν κυρίως την ηρωίνη. Και κάτι ακόμα: Τα ναρκωτικά δεν ήταν πλέον συνήθεια των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.


Η περιγραφή για τους τόπους όπου γινόταν η χρήση είναι αναλυτική. Και μας βοηθά να αποκτήσουμε μια εικόνα της εποχής αλλά και να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Μπορείτε να διαβάσετε για την αγορά και των πώληση. Για τα μέρη που γινόταν το αλισβερίσι αλλά και η κατανάλωση.


Για το πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα, μπορείτε να το διαπιστώσετε στην παρακάτω επιστολή του τότε διευθυντή του Δρομοκαϊτειου, ο οποίου εκθέτει αναλυτικά την κατάσταση.


Και όπως μπορούμε να διαβάσουμε και στον επίλογο του ρεπορτάζ, τα ναρκωτικά είχαν γίνει μάστιγα... Η ηρωίνη κυκλοφορούσε στις φυλακές, στα στρατόπεδα... Παντού.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά