Όταν ο Πειραιάς επαναστάτησε εναντίον της Αθήνας!!!

Η Παμπειραϊκή Ένωση ιδρύθηκε το 1931. Το σύνθημα ήταν "Ο Πειραιεύς δια τον Πειραιά"! Επρόκειτο για έναν είδους ξεσηκωμό εναντίον της Αθήνας από τους πολίτες του επινείου της αλλά όπως έλεγαν οι ίδιοι: "Δεν είναι επίθεση, αλλά... άμυνα".



Ωραία κι ενδιαφέροντα όλα αυτά. Άλλωστε κέντρισαν την προσοχή μας και αποφασίσαμε να τα ψάξουμε, να τα διαβάσουμε, να τα δημοσιεύσουμε και να τα μεταδώσουμε. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως. Για να καταλάβουμε και τον σκοπό της ίδρυσης της Παμπειραϊκής Ένωσης.


Το επόμενο βήμα που θα κάνουμε θα οδηγήσει και στα ονόματα εκείνων που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ένωσης. Έχουν ενδιαφέρον αλλά και ιστορική σημασία, ξέχωρα από το γεγονός ότι ίσως ορισμένοι/ες ν' αναγνωρίσετε προγόνους σας.


Πέρα από τα προαναφερόμενα στελέχη, έχει ενδιαφέρον και ποια πρόσωπα από την κοινωνική ζωή του Πειραιά προσχώρησαν στην Παμπειραϊκή Ένωση.


Ποιοι ήταν όμως οι τομείς επάνω στους οποίους οι Πειραιώτες σκόπευαν να αναπτύξουν κοινωνική δράση για την πόλη τους;


Η κατάληξη έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ένα μέλος της Ένωσης, που πάντως θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ξεκαθάρισε και τους σκοπούς της κίνησής τους. Ουσιαστικά μίλησε για... ανεξαρτητοποίηση του Πειραιά από τα γρανάζια της Αθήνας. Ιδού οι δηλώσεις του.

Ο Πειραιάς, λοιπόν, τον Φεβρουάριο του 1931 ζητούσε τη δική του ανεξάρτητη κοινωνική ζωή. Γιατί οι Πειραιώτες θεωρούσαν ότι τους είχαν απορροφήσει οι Αθηναίοι.

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Φεβρουάριος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά