Πάμε μια βόλτα στην πανέμορφη Κηφισιά του 1930

Θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Ενενήντα χρόνια για την ακρίβεια και θα πάμε στον Αύγουστο του 1930. Η εφημερίδα "Βραδυνή" αφιερώνει πολύ χώρο στην περιγραφή της πανέμορφης Κηφισιάς. Με τους ρομαντικούς περιπάτους και τις νοσταλγικές εικόνες.



Παραμονή Δεκαπενταύγουστου του 1930 και οι ρεπόρτερ της εφημερίδας... ξεχύνονται στην Κηφισιά προκειμένου να δώσουν, με τον υπέροχο και μοναδικό τρόπο γραφής της εποχής, την εικόνα της περιοχής. Και όσο διαβάζεις τα κείμενα, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεσαι την ομορφιά και τον ρομαντισμό της Κηφισιάς του ΄30.



Πρώτη περιγραφή λοιπόν για τον περίφημο και ιστορικό πλάτανο της πλατείας της Κηφισιάς. Εκεί που οριοθετείται ο διαχωρισμός της περιοχής από τον υπόλοιπο κόσμο. Εκεί όπου έδιναν ραντεβού οι ερωτευμένοι κι έλεγαν τα μυστικά τους.


Ο πλάτανος ήταν το κέντρο της Κηφισιάς. Εκεί δίνονταν τα ραντεβού για να ξεκινήσουν οι εκδρομές. Εκεί σέρβιραν υπέροχο ούζο τα κέντρα της πλατείας. Εκεί γίνονταν όλα.


Συνεχίζεται η βόλτα. Και οι περιγραφές είναι εξαιρετικές και μας πείθουν για την ομορφιά της περιοχής.


Οι ρεπόρτερ έχουν ανέβει πάνω σε μια από τις παραδοσιακές άμαξες της Κηφισιάς. Κάνουν τη βόλτα τους και φτάνουν στην Τατοϊου όπου θαυμάζουν τις βίλες. Κι άλλες υπέροχες περιγραφές...


Ομορφότερες γίνονται οι περιγραφές όταν η άμαξα φτάνει στο Κεφαλάρι. Οι ρεπόρτερ είναι αναλυτικότατοι.


Το μάτι πέφτει επάνω στα τέσσερα πολυτελή ξενοδοχεία της εποχής στο Κεφαλάρι. Διαβάστε ποια ήταν:


Και πως κλείνει η βραδιά των παραθεριστών στην Κηφισιά και το Κεφαλάρι; Με μια όμορφη κούρσα προς την Βαρυμπόμπη ή την Εκάλη. Για... άλλα κόλπα που θα διαβάσετε.


Κι επειδή το ρεπορτάζ είχε γίνει παραμονή του Δεκαπενταύγουστου οι ρεπόρτερ πήγαν προς το μικρό γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς και εξιστορούσαν τις προετοιμασίες.


Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Αύγουστος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά