Αθήνα: Η θανατηφόρα επιδημία γρίπης το 1931

Βρισκόμαστε στις 23 Ιανουαρίου του 1931 και κάποια ανησυχητικά μαντάτα κάνουν την εμφάνισή τους στον Τύπο της εποχής. Μια θανατηφόρα γρίπη σαρώνει την Ευρώπη. Νεκροί καταγράφονται παντού και ακόμα τα σημάδια είναι "νωπά" από την Ισπανική γρίπη του 1918... Πάντως τα πρώτα δείγματα στην Ελλάδα δεν είναι ανησυχητικά.



Η Γαλλία δείχνει σε πρώτη φάση να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ αποδεκατίστηκε μια αγγλική φρουρά στο Γιβραλτάρ. Και στην Αγγλία, επίσης, καταγράφηκαν ανησυχητικά νέα ενώ στην Ελλάδα, προληπτικά λαμβάνονται μέτρα. Πάντως στην Γαλλία είχαν κλείσει προληπτικά τα σχολεία και τα καταστήματα σε κάποιες περιοχές


Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Υγιεινής με επίσημο ανακοινωθέν καθησυχάζει μεν τον κόσμο ότι η επιδημία γρίπης εκδηλώνεται στη χώρα μας με ελαφριά μορφή, αλλά και πάλι δεν αποκλείει επέκταση της νόσου.


Κάπως έτσι λοιπόν το Υπουργείο Υγιεινής πρότεινε και τα παρακάτω μέτρα προφύλαξης που έπρεπε να ακολουθήσουν οι κάτοικοι προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα.


Δύο μέρες αργότερα (25 Ιανουαρίου 1931) παρουσιάζονται κάποια νεότερα για την επιδημία της γρίπης που έχει φτάσει στην Αθήνα. Ακόμα δεν υπάρχει ανησυχία (όπως τουλάχιστον φαίνεται από τα ρεπορτάζ) ενώ υπάρχει και σκληρή κριτική στις επίσημες οδηγίες του Υπουργείου Υγιεινής. Πάντως η κίνηση είχε μειωθεί αισθητά.


Στις 27 Ιανουαρίου εκδηλώνεται μια μικρή ανησυχία. Ο μισός πληθυσμός είχε "χτυπηθεί" από την γρίπη αλλά δεν υπήρχαν πολλοί θάνατοι. Στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όμως, τα πράγματα ήταν πάρα πολύ άσχημα.


Κι επειδή η γρίπη δεν κάνει διακρίσεις, είχε ασθενήσει και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ελευθέριος Βενιζέλος καθώς και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Αλλά και κάμποσοι ακόμα πολιτικοί. Όπως επίσης το 40% όσων προσβλήθηκαν από την γρίπη, ήταν δημόσιοι υπάλληλοι!


Όμως τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πάρα πολύ σοβαρά. Η γρίπη κατέστη πανδημική. Τα σχολεία έκλεισαν για κάμποσες μέρες. Το ίδιο είχε αποφασιστεί αρχικά και για θέατρα, κινηματογράφους κι αίθουσες χορών αλλά εγκαταλείφθηκε η ιδέα. Πλέον τα θανατηφόρα κρούσματα ήταν αρκετά.


Ένα 24ωρο πριν είχαν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι εξαιτίας της γρίπης. Η κινητοποίηση ήταν άμεση. Κι επειδή (όπως προαναφέραμε) η ασθένεια δεν έκανε διακρίσεις, ενημερωνόμαστε ότι είχε νοσήσει και η νικήτρια των Καλλιστείων.


Τα μέτρα ήταν άμεσα. Για ένα 10ήμερο θα έκλειναν όλα τα σχολεία στην Αθήνα, στον Πειραιά και τα περίχωρα. Στην επαρχία αναλόγως της κατάστασης είχαν το δικαίωμα να κλείνουν αυτοβούλως τα σχολεία. Αρχικά υπήρξε και οδηγία για 8ήμερο κλείσιμο των θεάτρων και των κινηματογράφων, αλλά μέσα στην ιδια ημέρα η απόφαση αυτή ακυρώθηκε.


Και η Αστυνομία έπαιξε το ρόλο της στην εκστρατεία για τον περιορισμό της γρίπης. Όπως αναφέρθηκε οι αστυνομικοί είχαν το δικαίωμα να συστήνουν σε καταστηματάρχες να προχωρούν σε απολύμανση εφόσον το έκριναν αναγκαίο. Επίσης θα βρίσκονταν στις στάσεις των τραμ ώστε να εμποδίζουν τον συνωστισμό των επιβατών.


Στην Ευρώπη, όμως, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά. Και μπορεί να μην ήταν τόσο σοβαρή η πανδημία, όπως ο εφιάλτης της ισπανικής γρίπης το 1918, αλλά ήταν πολύ επικίνδυνη. Και μπορείτε να διαβάσετε τι συνέβαινε και πόσους νεκρούς θρηνούσαν καθημερινά.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Ιανουάριος- Φεβρουάριος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά