Όταν γκρεμίστηκε η Παλιά Στρατώνα στο Μοναστηράκι

Ήταν 26 Νοεμβρίου του 1931. Στον Τύπο της εποχής δημοσιεύεται η είδηση ότι μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα άρχιζε η κατεδάφιση της Παλιάς Στρατώνας στο Μοναστηράκι. Οι φυλακισμένοι είχαν αρχίσει να "μετακομίζουν" σε άλλες φυλακές κι ένα άθλιο κτίριο αλλά με ξεχωριστή ιστορία δεν θα υπήρχε πλέον. Μετά από 97 χρόνια λειτουργίας.



Μπορείτε να δείτε από τον τίτλο στο ρεπορτάζ, το όλο θέμα. Με ένα ρεπορτάζ που όπως μπορείτε να διαπιστώσετε έχει ιστορικό ενδιαφέρον πλέον καθώς αναφέρεται στην ανέγερση του κτιρίου, το 1834, στις αρχαιότητες που χρησιμοποιήθηκαν ως υλικά για την οικοδόμησή του (παλιές μεγάλες αμαρτίες...) και σε άλλα πολλά στοιχεία. Σ' ένα κτίριο με στρατιωτική, πολιτική αλλά κι εγκληματική ιστορία...



Πρώτο στοιχείο: Η παραδοσιακή ελληνική παθογένεια του... ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Όπως αναγράφεται στην αρχή του ρεπορτάζ, εκεί μεταφέρθηκαν οι φυλακές, το 1901, ως... προσωρινή λύση! Τόσο "προσωρινή" ώστε πέρασαν 30 χρόνια μέχρι να κατεδαφιστεί το κτίριο...


Ήτο καιρός πια, όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ της εφημερίδας.  Πάμε παρακάτω για την πρώτη... ανατριχίλα! Ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Σπις, για να ικανοποιήσει την ανάγκη που υπήρχε το 1834 για δημιουργία στρατώνα, χρησιμοποίησε υλικά από την... Ακρόπολη, από βυζαντινές εκκλησίες αλλά κι άλλα αρχαία ερείπια... ΤΡΑΓΙΚΟ


Και γίνονται ακόμα χειρότερα τα συναισθήματα όταν διαβάζεις τα παρακάτω κι αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι την καταστροφή που προκλήθηκε προκειμένου να χτιστεί... εσπευσμένα ο στρατώνας!!!


Ακόμα πιο τραγικό...

Μάλιστα μέσα στον περίβολο του κτίσματος ήταν και το παλαιό κονάκι του βοεβόδα των Αθηνών, Χατζή Αλί Χασεκί, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Είχε κτιστεί το 1778 και διαβάζετε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες. Και για τον σκληρό Χασεκί αλλά και την περιγραφή του κονιακιού του.


Από το 1834, λοιπόν, ως και την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, το κτίριο ήταν αυτό ακριβώς που περιέγραφε η ονομασία του: Στρατώνας.


Στις αρχές του 20ου αιώνα, το κτίριο μετατράπηκε σε φυλακές. Διατήρησε το όνομα "Παλιά Στρατώνα" και... τραγουδήθηκε μάλιστα.


Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Στην Παλιά Στρατώνα υπήρχε μια πολυσυλλεκτικότητα, καθώς δίπλα σε σκληρούς εγκληματίες ήταν και άνθρωποι που απλώς χρωστούσαν λίγες δραχμές στο απάνθρωπο ελληνικό Δημόσιο.

Γίνεται επίσης αναφορά σε άλλες φυλακές των Αθηνών αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η Παλιά Στρατώνα ήταν... ακαδημία του εγκλήματος. Διότι γίνονταν και... μαθήματα εγκλήματος από τους παλαιούς στους νέους!!!



Η Παλιά Στρατώνα συνδέθηκε και με ορισμένα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας. Όπως αυτά που περιγράφονται παρακάτω και οδήγησαν στην καταστροφή των αρχείων που είχαν καταγραφεί ως το 1920... Κρίμα, θα είχαμε ακόμα περισσότερα.


Πέρα από το γεγονός ότι η Παλιά Στρατώνα... τραγουδήθηκε κιόλας


Και ξανατραγουδήθηκε από την Μαρίκα Νέζερ


Πηγή, εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (26/11/1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά