1930: Οι πρώτες Ελληνίδες πρωταθλήτριες στο Καλλιμάρμαρο

Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε. Όντως, για τις γυναίκες αθλήτριες που εμφανίστηκαν στους πρώτους επίσημους Πανελλήνιους Αγώνες Γυναικών στο Καλλιμάρμαρο, τον Σεπτέμβριο του 1930, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Όμως έγραψαν ιστορία... Έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες πρωταθλήτριες και σαφώς ενέπνευσαν τις επόμενες γενιές.



Τις είδατε τις δεσποινίδες; Θα χαρούμε πολύ πάντως αν κάποιος από τους αναγνώστες μας αναγνωρίσει μια πρόγονό του είτε στις φωτογραφίες είτε στα ονόματα που θα ακολουθήσουν. Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες γυναικών ήταν πολύ μεγάλο γεγονός για την Ελλάδα της δεκαετίας του '30. Οι Ελληνίδες έκαναν ένα ακόμα βήμα, σημαντικό... Και γι' αυτό το γεγονός πήρε μεγάλο χώρο στον Τύπο της εποχής.


Λογικό είναι να αναφέρεται ως "οι πρόοδοι του αθλητισμού". Και λογικό να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δεν ήταν και τόσο σύνηθες να βλέπεις αγώνες γυναικών, τότε, στην Ελλάδα. Να προσθέσουμε στο σημείο αυτό ότι η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε αθλήματα στίβου ήταν η Κύπρια Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, το 1936, στο Βερολίνο.


Ήταν δύσκολη, λοιπόν, η αρχή για τις Ελληνίδες αθλήτριες. Κι αυτό γιατί αναγκάστηκαν να κάνουν... 4 και 5 αγωνίσματα η κάθε μία. Κι αυτό βέβαια δεν επηρέασε μόνο τις επιδόσεις αλλά προκάλεσε και καταπόνηση.


Μπορείτε στη συνέχεια να διαβάσετε την περιγραφή για τα κορμιά των αθλητριών αλλά και κάποια ονόματα των πρώτων Ελληνίδων που άνοιξαν το δρόμο στον αθλητισμό.


Κάθε αρχή και δύσκολη, γράψαμε πιο πάνω. Λογικό... Μπορείτε να διαβάσετε στο παρακάτω κείμενο διάφορα ευτράπελα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των αγώνων στίβου στο Καλλιμάρμαρο... Μια αθλήτρια που αποκλείστηκε, έκλαιγε και παρακαλούσε να την αφήσουν να συνεχίσει. Στο μήκος, άλλη έπεφτε με τα πόδια, άλλη με το κεφάλι... Και πολλά ακόμα


Κι άλλα πολλά ευτράπελα... Άλλες έκλειναν τα μάτια γιατί τρόμαζαν από το "μπαμ" του αφέτη. Άλλες έκλειναν τ' αυτιά για να μην ακούνε το ύψος και φοβόντουσαν. Άλλες ζητούσαν να πάνε πέντε μέτρα πιο μπροστά γιατί ήταν... μικρούλες. Τρομερά πράγματα.


Για τους λάτρεις της στατιστικής αλλά και για όσους επιθυμούν ν' αναζητήσουν πιθανή πρόγονό τους σ' εκείνους τους αγώνες που έχουν ιστορική σημασία, παραθέτουμε τα αποτελέσματα.


Πολύ σπουδαίοι αγώνες, από κάθε άποψη

Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Σεπτέμβριος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά