1931: Καρχαρίες στο Παλαιό Φάληρο και στο Καλαμάκι

Ήταν Απρίλιος του 1931 όταν οι ψαράδες φοβήθηκαν να ξανοιχτούν. Ο λόγος; Την προηγούμενη μέρα είχαν δει ένα μεγάλο καρχαρία στο Παλαιό Φάληρο και άλλον έναν στο Καλαμάκι. Μάλιστα έχει ιστορικό ενδιαφέρον στην περιγραφή του ρεπορτάζ ότι εμφανίστηκε καρχαρίας στο Παλαιό Φάληρο για πρώτη φορά μετά το πολύ μακρινό 1906!


Μπορεί τώρα να τα διαβάζουμε και να γελάμε ή να απορούμε, αλλά τότε ήταν πραγματικότητα. Καρχαρίες στο Παλαιό Φάληρο, που λέτε. Όπως επίσης και στο Καλαμάκι. Κι αυτή όλη η ιστορία έδωσε το έναυσμα για αναλυτικό ρεπορτάζ καθώς αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν μόνο τα τρομερά κήτη που επιτίθενται στον άνθρωπο για να τον φάνε, αλλά και οι άνθρωποι ψαρεύουν τους μικρούς καρχαρίες για να τους φάνε.


Ας αρχίσουμε με μερικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Το σκυλόψαρο και ο καρχαρίας είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Η ετυμολογία της λέξης έχει ως εξής (ενδιαφέροντα στοιχεία):


Πάμε όμως και στις πιο αιμοβόρικες λεπτομέρειες. Το τρομερό σκυλόψαρο επιτέθηκε στους ψαράδες στο Καλαμάκι. Για την ακρίβεια τους επιτέθηκε και ήθελε να αναποδογυρίσει τη βάρκα τους προφανώς για να τους φάει. Αποδείχθηκαν ψύχραιμοι και σώθηκαν. Άλλωστε επέμεναν όλοι τότε ότι "δεν πρέπει ο καρχαρίας να γλυκαθεί με ανθρώπινη σάρκα" γιατί μετά...  Ζόρια μεγάλα. Όπως αναφέρεται λοιπόν στο ρεπορτάζ ήταν πολύ θετικό το ότι ο καρχαρίας δεν γλυκάθηκε με ανθρώπινη σάρκα...


Η συνέχεια αναφέρει για το ότι και οι άνθρωποι ψάρευαν μικρούς καρχαρίες που τους πουλούσαν τεμαχισμένους στα ψαράδικα, ενώ ταυτόχρονα περιγράφονται και τα είδη του καρχαρία που βρίσκονταν στα νερά μας. Και αποκρυπτογραφήθηκε το είδος του άτακτου που επιτέθηκε στο Καλαμάκι στους δύο ψαράδες.


Τελευταία φορά που είχαν εμφανιστεί καρχαρίες στα νερά του Φαλήρου ήταν το 1906... Μάλιστα πολλοί Αθηναίοι τότε είχαν αναγκαστεί να διακόψουν τα μπάνια τους υπό το φόβο να γίνουν μεζεδάκι για τα αιμοβόρικα σαρκοφάγα της θάλασσας.


Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε στην "βοτσαλοστρωμένη" (όπως αποκαλείται) παραλία της Φρεαττύδας όπου ο Κοσμάς Κωνσταντάρας, ένας από τους δύο ψαράδες που έζησαν τον εφιάλτη της επίθεσης από τον καρχαρία, έβλεπε την επιδιορθωμένη βάρκα του. Με τα... μπαλώματα που μπορείτε να διαβάσετε. Και να καταλάβετε.



Μάλιστα γίνεται και αναφορά σε ένα νέο, το 1906 που κόντεψε να γίνει... μεζεδάκι για έναν τεράστιο καρχαρία που είχε βγει στα φαληρικά νερά.


Ακολούθως ο Κοσμάς Κωνσταντάρας περιγράφει λεπτομερώς την επίθεση που έγινε από τον καρχαρία. Η περιγραφή είναι πραγματικά ανατριχιαστική και κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση των ψαράδων. Ο καρχαρίας είχε αρπάξει με τα δόντια του τη βάρκα και την... έσερνε!


Οι ψαράδες έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να σώσουν τη βάρκα και να μη βρεθούν στη θάλασσα ενώ έσπευσαν κι άλλοι γύρω τους να τους βοηθήσουν.


Τι έσωσε τους δύο ψαράδες; Ότι το χείλος του καρχαρία- γάτου βρήκε τα καρφιά στη βάρκα, πληγώθηκε και για το λόγο αυτό... έκανε πίσω. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, όλα θα είχαν τελειώσει για τους δύο άντρες.


Κι όπως ανέφερε ένας άλλος ψαράς, 27 χρόνια νωρίτερα (δηλαδή το 1904) στο ίδιο σημείο ένας καρχαρίας είχε κατασπαράξει ένα άλογο!!!

Επίσης στον επίλογο δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τους καρχαρίες στα φαληρικά νερά, εκείνη την εποχή.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Απρίλιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά