Πως περνούσαν οι Αθηναίοι στην παραλία την δεκαετία του '30

Μοντέρνα θαλάσσια σπορ, πολλά παιχνίδια στη θάλασσα και τα κύματα... Αλλά φυσικά και αρκετοί έρωτες. Το ρεπορτάζ σχετικά με το πως περνούσαν τις ώρες τους στην παραλία, κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι Αθηναίοι έχει πολύ ενδιαφέρον.


Διαπίστωση πρώτη: Όταν βρίσκονται στην παραλία, όλοι εγκαταλείπουν τους περιορισμούς. Μπαίνουν σε μια πιο χαλαρή διάθεση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Παίζουν, γελούν ενώ οι νέες είναι πάντα πρόθυμες για μία περιπέτεια. Πρώτη απορία: Οι νέες μόνο ήταν πρόθυμες για περιπέτειες; Οι νέοι δεν ήταν;


Κάποιοι προτιμούσαν να κοιμηθούν κάτω από τον ήλιο, στην αμμουδιά, με αποτέλεσμα να ξυπνήσουν με πονοκέφαλο. Κάποιοι άλλοι δεν άφηναν χαλαρό τον εαυτό τους κι έκαναν διάφορα σπορ και ασκήσεις γυμναστικής.


Επίσης το πλέον αγαπημένο σπορ, όπως διαβάζουμε ήταν η κωπηλασία. Ακόμα και με μια απλή βάρκα από τον φαληρικό όρμο, έβρισκαν τον τρόπο να γυμνάζονται αλλά και να διασκεδάζουν ταυτόχρονα.



Και όπως διαβάζουμε παρακάτω, η κωπηλασία ήταν πολύ δημοφιλής στον γυναικείο πληθυσμό της παραλίας στην Γλυφάδα. Τα "μελανουράκια" (όπως τα αποκαλεί) έκαναν... κόντρες μεταξύ τους και περνούσαν πολύ ωραία.



Απ' εκεί και πέρα όπως θα διαβάσετε παρακάτω υπήρχαν από τότε τόσο το ποδήλατο θάλασσας όπως και κάτι αντίστοιχο του τζετ σκι. Που δεν δίσταζαν να το οδηγούν και νεαρές Αθηναίες, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ.


Πάντως όπως αναφέρεται το πιο δημοφιλές παιχνίδι ήταν το πόλο. Οι κοπέλες μάλιστα χωρίζονταν σε ομάδες καθώς φορούσαν το χρώμα της αγαπημένης τους ομάδας: Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ...


Όμως υπήρχαν κι άλλα παιχνίδια της εποχής. Ο σιδηρόδρομος για παράδειγμα. Διαβάστε πως παιζόταν.


Επίσης αν είχαν ένα γραμμόφωνο στην παραλία, χόρευαν μέσα στη θάλασσα


Υπήρχε επίσης και το χάντμπολ... Οπου η μια ομάδα προσπαθούσε να σπρώξει ένα μεγάλο μπαλόνι στο τέρμα του αντιπάλου.


Για τους ελάχιστους εκατομμυριούχους, που είχαν βίλες στις ακτές του Σαρωνικού, η πρωινή γυμναστική είχε καγιάκ. Για εκείνους μόνο... Ακριβό σπορ!


Δε ξέρω αν έχετε ακούσει ποτέ για το... water- polo με βενζινάκατο, αλλά όπως το διαβάζω μου φαίνεται αρκετά επικίνδυνο. Δεν ξέρω τι λέτε εσείς


Ένα ακόμα παιχνίδι με βενζινάκατο το οποίο όπως το διαβάζω, ως θαλάσσιο σκι μου φαίνεται...


Αυτά ήταν τα παιχνίδια στις παραλίες κατά τη δεκαετία του '30. Ενδιαφέροντα, έτσι;

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Ιούλιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά