Όταν οι Καταλανοί κατέλαβαν την Αθήνα

Σε φύλλο του 1931 ανακαλύψαμε την ιστορία της κατάληψης της Αθήνας από τους Καταλανούς. Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στην Αθήνα κατά τις Σταυροφορίες και παρέμειναν εκεί ως το 1456 όταν η νυν ελληνική πρωτεύουσα έγινε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Αυτό που βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία ήταν ένας πύργος που είχαν χτίσει οι Βουργούνδιοι ή οι Φλωρεντίνοι στην Ακρόπολη. Παρέμεινε ως το 1874 όταν και γκρεμίστηκε.

Το Δουκάτο των Αθηνών ιδρύθηκε το 1204. Ο Όθωνας Ντε Λα Ρος, επιφανής ιππότης από την Βουργουνδία πήρε την Αθήνα στην κατοχή του (όπως και τα Μέγαρα) αλλά και την Θήβα. Η Αθήνα παρέμεινε στην κατοχή των Φράγκων μέχρι το 1311 όταν οι τελευταίοι υπέστησαν συντριβή από τους Καταλανούς στη μάχη του Αλμυρού.

Οι Καταλανοί έμειναν στην Αθήνα ως το 1388. Για 77 χρόνια, πριν απομακρυνθούν από τους Φλωρεντίνους. Σε όλο αυτό το διάστημα και μέχρι την εισβολή των Οθωμανών, η Αθήνα ήταν το καύχημα των δυτικών κυρίαρχων.

Κατά σειρά οι Καταλανοί Δούκες της Αθήνας ήταν οι:

- Ροζέ Ντελόρ (1311-1312). Τον όρισαν οι Καταλανοί όταν νίκησαν στη Μάχη του Αλμυρού.

-Μανφρέδος της Αραγωνίας (1312-1317). Ήταν γιός του βασιλιά της Σικελίας, Φρειδερίκου Γ' της Αραγωνίας. Σε ηλικία 6 ετών ονομάστηκε Δούκας της Αθήνας. Σκοτώθηκε στα 11 χρόνια του όταν έπεσε από το άλογο. Απαραίτητη σημείωση: Ποτέ του δεν είχε επισκεφτεί την Αθήνα.

-Γουλιέλμος της Αραγωνίας (1317- 1338)

-Ιωάννης της Αραγωνίας (1338-1348)

-Φρειδερίκος Α' των Αθηνών (1348-1355)

-Φρειδερίκος Γ' ο απλός (1355-1377) μπορεί να ήταν... απλός αλλά είχε τα περισσότερα χρόνια απ' όλους όπως βλέπετε

-Μαρία της Σικελίας (1377-1388) και Πέτρος Δ' της Αραγωνίας (1381-1388). Εδώ είχαμε μπέρδεμα. Ο Πέτρος Δ'΄διεκδίκησε τη διαδοχή βασιζόμενος στα κληρονομικά δικαιώματα που είχαν οριστεί πριν τη γέννησή της και στο νόμο που είχε καθιερώσει ο Φρειδερίκος Β'. Επειδή η Μαρία ήταν πολύ νεαρή σε ηλικία, η διαδοχή δεν άρεσε στους Καταλανούς στην Αθήνα κυρίως λόγω της Οθωμανικής απειλής. Γι' αυτό στην Ελλάδα οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Θηβών και Νέων Πατρών όπως και οι κυριότεροι βαρόνοι και ιππότες τάχθηκαν με το μέρος του Πέτρου Δ' της Αραγωνίας.

Μετά απ' αυτή την απαραίτητη εισαγωγή ας δούμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας


Γιατί τους αποκαλεί ως "σημερινούς δημοκράτες"; Διότι το 1931, με την κατάλυση της μοναρχίας στην Ισπανία, οι Καταλανοί έσπευσαν να ανακηρυχτούν ανεξάρτητη δημοκρατία.


Κι όπως λέει κι ένας φίλος μου, χάσαμε την ευκαιρία να βλέπουμε από κοντά την Μπαρτσελόνα!!!

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά