1930: Η απάτη της ΕΞΑΡΚ-ΦΙΛΜΣ που θα έφτιαχνε... σταρ!!!

Η "Εξάρκ-Φιλμς", ιδρύθηκε το 1930 κι έλεγε ότι θα έκανε κινηματογραφικούς σούπερ σταρ τα 3/4 των Ελλήνων! Χαμός στα γραφεία της, στον οδό Θεμιστοκλέους. Όλοι έσπευσαν να φοιτήσουν για να γίνουν μετά σούπερ σταρ. Ονειρεύονταν Χόλιγουντ. Ονειρεύονταν καριέρες υπέρλαμπρες. Μέχρι και κότερα, γιοτ, λιμουζίνες τους υπόσχονταν από την  εταιρεία. Θέλετε συνέχεια ή υποψιαστήκατε ήδη ότι ήταν απατεώνες;



Φανταστικά ακούγονταν όλα αυτά... Κυριολεκτικά, όμως ήταν... φανταστικά. Διότι όταν έσπευσαν οι wannabe stars να καμαρώσουν τα νέα μεγάλα στούντιο της "Εξάρκ- Φιλμς" στην οδό Νίκης, διαπίστωσαν ότι τους δούλευαν ψιλό γαζί και είχαν εκμεταλλευτεί το ψώνιο τους για να τους φάνε τα λεφτά... Πάμε να δούμε, όμως την ιστορία.


Από τον τίτλο καταλάβατε πολλά, ειδικά για τους... αστέρες που έδυσαν πριν προλάβουν να ανατείλουν...

Ας δούμε όμως πρώτα, πως ο δαιμόνιος κ.Εξαρχόπουλος ίδρυσε την "Εξάρκ-Φιλμς"


Και για να ξέρετε, δεν σας γράψαμε κάποια υπερβολή παραπάνω. Το ρεπορτάζ αυτούσιο μεταφέραμε και το ότι θα γίνονταν σταρ το 75% των Ελλήνων δεν ήταν δική μας διαπίστωση. Η εταιρεία το έλεγε...


Κι επειδή μιλάμε για οργανωμένα πράγματα και όχι για προχειρότητα, η έδρα της εταιρείας ήταν στις ΗΠΑ. Απ΄εκεί θα έρχονταν τα μηχανήματα (τα τελειότερα μάλιστα) κι εκεί θα πήγαιναν μετά την αποφοίτησή τους οι σούπερ σταρ της "Εξάρκ- Φιλμς"


Στις εφημερίδες αναγράφεται η μεγάλη είδηση... Και οι λεπτομέρειες αναγκάζουν ακόμα και τον πιο ταπεινό να ονειρεύεται δόξες. Εσείς τι θα κάνατε αν διαβάζατε ότι στη διάθεση των μαθητών βρίσκονται αυτοκίνητα, αεροπλάνα, κότερα και άλογα; Φανταστείτε τι θα είχαν όταν θα γίνονταν σταρ αφού είχαν αυτά από μαθητές στην Σχολή.


Και ακολουθεί παράκρουση... Υπολογίζεται ότι 1.600 άνθρωποι, κάθε ηλικίας, έσπευσαν στα γραφεία της "Εξάρκ-Φιλμς" κι ονειρεύονταν δόξα, φήμη, λεφτά και πολλά άλλα.


Στην Θεμιστοκλέους 11 επικρατεί πανικός... Κόσμος πάει κι έρχεται. Ο Εξαρχόπουλος μεταφέρει την έδρα στην Γερμανία, ανακοινώνει την αγορά στούντιο στην οδό Νίκης 24 ή 14, υπερηφανεύεται πως έχουν αγοραστεί και τα αυτοκίνητα και βρίσκονται στην Ιταλία. Τα δείχνει σε όλους μάλιστα καθώς αποτυπώνονται οι φωτογραφίες τους σε ιλουστρασιόν χαρτί.


Τρεις υποψήφιοι σταρ όμως, αρχίζουν και υποψιάζονται την απάτη. Πηγαίνουν στην οδό Νίκης και δεν βλέπουν πουθενά στούντιο. Προσπαθούν να ξυπνήσουν και τους άλλους. Με κάποιους τα καταφέρνουν, με άλλους (που θέλουν σώνει και καλά να πιστέψουν ότι θα γίνουν σταρ) όχι. Και πάνε στην εταιρεία (ως πληρεξούσιοι μάλιστα κι άλλων) και ζητούν αποδεικτικά στοιχεία.



Ο Εξαρχόπουλος δεν μασάει... Κι αφού πρώτα πέφτει στο κενό η πρότασή του στους τρεις επαναστάτες για πριμ 10 χιλιάδων δραχμών και δωρεάν φοίτηση στη σχολή, τελικά τους διαγράφει με μια... πομπώδη ανακοίνωση.



Οι τρεις δεν... μάσησαν όμως. Πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλαν τον Εξαρχόπουλο ο οποίος συνελήφθη.


Και κάπως έτσι, που λέτε, σώθηκε το Χόλιγουντ από την "Εξάρκ-Φιλμς"


Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά