1931: Η αιματηρή τραγωδία που αναστάτωσε την Θεσσαλονίκη

Στις 26 Μαρτίου 1931, ο Τύπος της εποχής αφιερώνει μεγάλο χώρο σε ένα δράμα που συνέβη στην Θεσσαλονίκη. Ο δράστης της δολοφονίας ενός δικηγόρου, έγινε τελικά και αυτόχειρας καθώς αυτοκτόνησε μετά το έγκλημα. Επίσης αποπειράθηκε να δολοφονήσει και τη σύζυγο του δικηγόρου. Ο λόγος; Θα τον μάθετε όταν διαβάσετε παρακάτω.


Ο γνωστός δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Παρτσακόπουλος, έπεσε νεκρός μετά από δολοφονική επίθεση εναντίον του από τον Ηλία Βουβαλέα. Ο τελευταίος, αποπειράθηκε να σκοτώσει και τη σύζυγο του Παρτσακόπουλου, αλλά δεν τα κατάφερε; Ο λόγος; Που να σας εξηγούμε τώρα τι κρύβεται στο μυαλό του κάθε ανθρώπου. Θα πρέπει, όμως, να το κάνουμε ώστε να περιγράψουμε επακριβώς την ιστορία.


Ο Ηλίας Βουβαλέας δεν ήταν και... απόφοιτος του Κέμπριτζ. Ούτε και είχε καλό όνομα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Είχε παντρευτεί την Μανιώ, ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής. Ο ίδιος δεν δούλευε και το μόνο που έκανε ήταν να... τρώει τα χρήματα της συζύγου του. Οι μεταξύ τους καβγάδες ήταν συχνό φαινόμενο. Άλλωστε όπως αναφέρεται είχε κάνει σχέση με την ανιψιά του!



Όταν η Μανιώ κίνησε τις διαδικασίες διαζυγίου με τον Βουβαλέα και απευθύνθηκε στον Παρτσακόπουλο, άρχισαν τα προβλήματα του δικηγόρου. Ο Βουβαλέας επειδή δεν ήθελε να χάσει το χρήμα, καθώς μάλιστα η σύζυγός του περίμενε και αρκετά λεφτά από κληρονομιά, απειλούσε το δικηγόρο ότι θα τον σκότωνε αν δε δήλωνε παραίτηση από την υπόθεση. Ο Παρτσακόπουλος δεν τον πήρε στα σοβαρά.


Το πρόβλημα άρχισε να γίνεται μεγαλύτερο όταν η Μανιώ Βουβαλέα προσβλήθηκε από φυματίωση. Πούλησε τον οίκο ανοχής αντί 600 χιλιάδων δραχμών και πήγε στην Βιέννη για θεραπεία. Δεν τα κατάφερε... Πέθανε. Ο Βουβαλέας άρχισε να ενοχλεί τον δικηγόρο και να του ζητά μερίδιο από την κληρονομιά της αποθανούσας. Τον απειλούσε. Ο Παρτσαλόπουλος τον θεωρούσε ακίνδυνο έστω κι αν του έκανε μήνυση.


Δυστυχώς είχε εκτιμήσει λάθος τα πράγματα ο Παρτσαλόπουλος. Ανήμερα του Ευαγγελισμού (ημέρα της γιορτής του δικηγόρου) ο Βουβαλέας έκανε... ντου. Ξαφνικά βρέθηκε μέσα στο σπίτι του Παρτσαλόπουλου και άρχισε το μακελειό.


Ο Βουβαλέας προσπάθησε να σκοτώσει και την κόρη όπως και την υπηρέτρια του ζευγαριού αλλά αστόχησε. Και μόλις έφτασε κόσμος στο σπίτι καθώς στη γειτονιά ανησύχησαν από τους πυροβολισμούς, αυτοκτόνησε.


Ο Βουβαλέας πάντως... έγραφε και ποιήματα, βρέθηκαν μερικοί ρομαντικοί στίχοι στο σακάκι του! Επίσης είχε γράψει και επιστολή κατηγορώντας τον Παρτσαλόπουλο για την οικογενειακή του καταστροφή... Κάτι που αποδεικνύει ότι έκανε τα πάντα προμελετημένα και συνειδητά.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (26 Μαρτίου 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά