1930: Ο Αρχιμανδρίτης που απειλούσε να διαλύσει το παιδικό πάρκο στον Άγιο Παντελεήμονα!

Μια από τις παιδικές πισίνες, με θαλασσινό νερό που είχε φτιάξει το Κράτος σε περιοχές της Αθήνας βρισκόταν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στην οδό Αχαρνών. Τα παιδιά καλοπερνούσαν, διασκέδαζαν. Μόνο που όλη αυτή η διαδικασία δεν άρεσε καθόλου στον Αρχιμανδρίτη του ναού ο οποίος απείλησε ότι θα διαλύσει το παιδικό πάρκο! Βρισκόμαστε στην Αθήνα, τον Αύγουστο του 1930.


Ο Αρχιμανδρίτης που βλέπετε δεξιά στη φωτογραφία, ήταν επικεφαλής μιας ομάδας κατοίκων της περιοχής που θεωρούσε ότι η πισίνα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί καθώς... έθιγε την ιερότητα του χώρου που εξασφάλιζε ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα!!!

(Ας μην το σχολιάσω καλύτερα ότι το παιχνίδι των παιδιών χαλούσε την... ιερότητα).

Υπήρξε βέβαια και άλλη ομάδα κατοίκων που είχε αντιμετωπίσει πολύ θετικά το θέμα. Πάντως ο Αρχιμανδρίτης δεν έμεινε στα λόγια και πήγε στο Δικαστήριο!!!

Και όχι μόνο αυτό... Το Ειρηνοδικείο δικαίωσε τον Αρχιμανδρίτη


Ο Δήμος φυσικά δεν αποδέχθηκε την απόφαση αυτή. Άλλωστε όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω απόκομμα, το οικόπεδο ανήκει στον Δήμο από το 1909


Μάλιστα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Σπυρίδων Μερκούρης είχε προχωρήσει και σε επίσημη δήλωση επί του θέματος.




Και να κλείσουμε αυτή την αναδρομή στο παρελθόν και σε αυτό το θλιβερό (από κάθε άποψη) θέμα, αναφέροντας ότι στην πισίνα εκείνη έκαναν μπάνιο καθημερινά περίπου 500 παιδάκια. Από οικογένειες που δεν διέθεταν τα οικονομικά μέσα προκειμένου να τα πηγαίνουν για μπάνιο στο Φάληρο. Για το λόγο αυτό άλλωστε είχαν κατασκευαστεί οι πισίνες με θαλασσινό νερό σε πολλές περιοχές στην Αθήνα... Αλήθεια, ποιος ιερωμένος στο όνομα της "ιερότητας του χώρου" θα μπορούσε να στερήσει από φτωχόπαιδα τη χαρά του παιχνιδιού; Και πόσο- αλήθεια- η χαρά των παιδιών... προσβάλλει την ιερότητα του χώρου λόγω της παρουσίας ενός ναού; Θλιβερά πράγματα, δίχως άλλο που προκαλούν και οργή εκτός από στενοχώρια.


Αν θέλετε, δε, να μιλήσουμε για τον σεβασμό στην... ιερότητα του χώρου θα σας παραθέσουμε το τελευταίο απόσπασμα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Βραδυνή" και μπορείτε να φέρετε στο νου σας την εικόνα του... μαινόμενου Αρχιμανδρίτη. Και φυσικά να βγάλετε τα συμπεράσματά σας (αν και είμαι βέβαιος ότι τα έχετε σχηματίσει ήδη και χωρίς την τελευταία εικόνα).

Παραλήρημα άνευ προηγουμένου με αναφορά στους... μπολσεβίκους!!! Για ένα παιδικό παιχνίδι


Πραγματικά για κάποια θέματα όπως αυτό δεν έχεις λόγια. Δεν έχεις λόγια. Κι επαναλαμβάνω για να καταλήξω κάπου: ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΛΟΓΙΑ...

Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Αύγουστος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά