1935: Τα φτωχόπαιδα έκαναν μπάνιο Πατησίων και Αλεξάνδρας!

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΘΗΝΑΪΚΗ, το 1935, μας δείχνει μια διαφορετική Αθήνα. Και για να μην μακρηγορούμε. Πριν από 85 χρόνια,  παιδιά από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα μπορούσαν να κάνουν το μπάνιο τους σε μια από τις Δημοτικές πισίνες. Αυτή που σας αναφέρουμε βρισκόταν στη συμβολή της οδού Πατησίων με τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας



Θα σας εξηγήσουμε τι είχε γίνει. Η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει όπως οι δημοτικές υπαίθριες δεξαμενές στο Δήμο της Αθήνας να γίνουν πισίνες για τα παιδιά που προέρχονταν από φτωχές οικογένειες. Και δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε ως το Φάληρο για να κάνουν το μπάνιο τους ή να πάνε διακοπές.

Οπότε είχαν επιλογές με τις δημοτικές παιδικές πισίνες. Μια απ' αυτές ήταν κι αυτή που αναφέρουμε.


Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται πως ήταν η δημοτική πισίνα στη συμβολή της Πατησίων με την Αλεξάνδρας. ΟΚ, είναι αρκετά αλλαγμένη η περιοχή αλλά μπορείτε να αφήσετε την φαντασία σας να καλπάσει.

Για να αποκτήσουν το δικαίωμα να κολυμπήσουν στις δημοτικές πισίνες, τα παιδιά θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει μια διαδικασία νωρίτερα. Θα έπρεπε να τα έχουν πάει οι γονείς τους στα ιατρεία του Δήμου Αθηναίων ώστε να εξεταστούν από τον γιατρό ο οποίος στη συνέχεια, αν τα έβρισκε υγιή θα τους χορηγούσε την απαραίτητη ειδικά κάρτα κολύμβησης.



Την κάρτα την έδειχναν τα παιδιά στον υπεύθυνο της πισίνας που τους επέτρεπε να βουτήξουν.
Κάθε πισίνα είχε θαλασσινό νερό που μεταφερόταν από τα βυτία του Δήμου Αθηναίων.

Το μέτρο αυτό δείχνει την φροντίδα του Κράτους στις οικονομικά αδύναμες ομάδες του αθηναϊκού πληθυσμού.

Το εφάρμοσε το 1830 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Υγείας, κ.Δοξιάδη ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε αντιμετωπίσει την επιδημία του Δάγκειου Πυρετού του 1928.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά