1931: Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος στην πλατεία Κάνιγγος

Η Πλατεία Κάνιγγος οφείλει το όνομά της στον Άγγλο Τζορτζ Κάνινγκ, Υπουργό Εξωτερικών και Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. Θεωρήθηκε φιλέλληνας καθώς το 1824 η Βρετανική κυβέρνηση υποστήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας ενώ το 1826, ο Κάνινγκ, μαζί με την Γαλλία και την Ρωσία υπέγραψαν τη συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Κάπως έτσι αποφασίσαμε, εδώ στην Ελλάδα, να τον κάνουμε πλατεία αλλά και άγαλμα του οποίου τα αποκαλυπτήρια έκανε ο τότε πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, στις 6 Απριλίου του 1931.



Αν διακρίνετε κάποια δόση... ειρωνείας στην παραπάνω τοποθέτησή μου, έχετε δίκιο. Οι Άγγλοι τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούσαν και τους βόλευε πολύ όταν θα απελευθερωνόταν η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσουν τους Έλληνες, ως ναυτικό λαό, για... χωροφύλακες της Μεσογείου. Όπως επίσης έπεσε και το πρώτο δάνειο 800 χιλιάδων στερλινών με πολύ υψηλό τόκο! (Πηγή: "Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους, 1830-1974, Βασίλης Ραφαηλίδης).

Συνεχίζουμε με την είδηση... Τον Απρίλιο του 1931, οι εφημερίδες δημοσιεύουν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Τζορτζ Κάνινγκ στην ομώνυμη πλατεία. Η ατμόσφαιρα είχε κάπως έτσι.


Ακολούθως το λόγο πήρε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ο οποίος εξήρε το φιλελληνικό έργο του Λόρδου Κάνινγκ, γι' αυτό άλλωστε τον έκανε πλατεία αλλά και άγαλμα. Διαβάζουμε παρακάτω κάποια ενδιαφέροντα αποσπάσματα


Για να καταλάβετε ακόμα περισσότερα για τη συνθήκη ανακωχής που είχε προταθεί τότε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (που αρνήθηκε να την αποδεχτεί αρχικά) οι Έλληνες θα πλήρωναν φόρο υποτέλειας στον Σουλτάνο. Ακόμα δεν γινόταν λόγος για ανεξαρτησία της Ελλάδας. Απλώς οι πανέξυπνοι στην εξωτερική πολιτική, Άγγλοι, έβλεπαν το μέλλον. Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα στην ομιλία του Ελευθέριου Βενιζέλου.


Ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνέχιζε με αποθέωση στο έργο του Λόρδου Κάνινγκ



Και ο επίλογος στην ομιλία του τότε πρωθυπουργού, αποκαλύπτει περίτρανα το λόγο για τον οποίο οφείλουμε τουλάχιστον μια πλατεία κι ένα άγαλμα στον Λόρδο Τζορτζ Κάνινγκ καθώς υπήρξε εκ των πρωτεργατών της ελληνικής ανεξαρτησίας.


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Απρίλιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά