21/7/1930: Τα εγκαίνια του σταθμού ΗΣΑΠ στην Ομόνοια!

Κάποια θέματα τραβούν την προσοχή μας περισσότερο από άλλα. Και για να είμαι ειλικρινής το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Βραδυνή" για τα εγκαίνια του υπόγειου σταθμού του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια, είναι από εκείνα! Πόσες και πόσες φορές δεν βρεθήκαμε στην υπόγεια πλατφόρμα περιμένοντας το τρένο; Ε όταν ανακαλύπτεις άρθρο για τα εγκαίνια του σταθμού δε γίνεται να μη σου κεντρίζει το ενδιαφέρον.


 Αν και η φωτογραφία είναι παλιά, μπορείτε να διακρίνετε ότι τα εκδοτήρια του 1930, στέκουν ακόμα στο ίδιο σημείο μετά από 90 χρόνια. Συνεχίζουμε...


Βεβαίως επειδή ήταν κάτι πρωτόγνωρο να υπάρχει... υπόγεια πολιτεία κάτω από την Αθήνα, οι περιγραφές της εφημερίδας είναι ενδιαφέρουσες.


Και κάποιες ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες


Χάρη στο ρεπορτάζ της εποχής μπορούμε να διαβάσουμε περισσότερα πράγματα για τον σταθμό που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας. 


Και για να δείτε πως εκινείτο ο κόσμος τότε, στον σταθμό της Ομόνοιας ιδού κάποιες οδηγίες. Και μπορείτε να το σχηματίσετε στο μυαλό σας


Να και μια ακόμα πληροφορία. Μετά τον σταθμό Ομονοίας, το τρένο πήγαινε στον σταθμό Κυριακού, επίσης υπόγειο. Ποιός είναι ο σταθμός Κυριακού; Για βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει.


Καλά το σκεφτήκατε... Πρόκειται για τον σταθμό "Βικτώρια".... Τότε ονομαζόταν έτσι η πλατεία, οπότε κάτι μάθαμε και σήμερα (όσοι δεν το ξέραμε).

Ο τερματικός σταθμός του ΗΣΑΠ ήταν στην Αττική... Μετά με ηλεκτροφόρα σύρματα έφτανε στην Κηφισιά αλλά αυτή η γραμμή άνηκε στην Πάουερ και όχι στον ΗΣΑΠ.


Υπάρχει έστω ένας Αθηναίος που δεν έχει επιβιβαστεί ή αποβιβαστεί στον σταθμό της Ομόνοιας;

Δείτε λοιπόν και το σκίτσο της εποχής που περιγράφει το νέο υπόγειο σταθμό της Ομόνοιας προς τους Αθηναίους.



Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Ιούλιος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά