1932: Παραλύουν Αθήνα και Πειραιάς από ογκώδεις διαδηλώσεις σε βάρος της Πάουερ και της Ούλεν

Για την Πάουερ έχουμε γράψει και ξαναγράψει και... ξαναγράψει και πιστέψτε μας ότι κατά τη διαδρομή μας στα βάθη του χρόνου έχουμε ανακαλύψει πολλαπλάσια δημοσιεύματα για τη συγκεκριμένη εταιρεία. Και για τη ληστρική σύμβαση που είχε υπογράψει με το Ελληνικό Κράτος, σε βάρος των πολιτών. Όπως επίσης σας έχουμε αναφέρει και την έτερη ληστρική σύμβαση της εποχής, με την Ούλεν. Το 1932, οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες δεν άντεξαν...


Κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Δεν ήθελαν πια να τους... ληστεύουν. Δεν ήθελαν να συνεχιστούν αυτές οι σε βάρος τους συμβάσεις που είχαν όρους αποικιοκρατίας. Η Αθήνα και ο Πειραιάς... παρέλυσαν. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Τα καταστήματα έκλεισαν.


Δεν ήθελαν πια να είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας. Να τους παίρνουν τα λεφτά από την τσέπη για να πλουτίζουν λίγοι. Και ταυτόχρονα να υπομένουν ταπεινώσεις κι εξευτελισμούς (τα έχουμε αναφέρει αυτά στις ιστορίες της περιβόητης Πάουερ).


Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι. Ο λαός ήταν αγανακτισμένος. Κι ενωμένος σε βάρος των εταιρειών και των συνεργατών τους. Τα συνθήματα δονούσαν την ατμόσφαιρα.


Ο πύρινος λόγος των ομιλητών δεν ξεσήκωνε τα πλήθη απλά... Τα εξαγρίωνε. Με στοιχεία και όχι με λαϊκίστικες εκφράσεις. Με στοιχεία σχετικά με τον πλουτισμό των ξένων εταιρειών σε βάρος των πολιτών της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι ήταν έξαλλοι. Ιδού τα στοιχεία που παρουσίαζαν για να ξέρετε...


Αυτά τα...πανέμορφα που διαβάσατε είναι για την Πάουερ. Αλλά έχουμε και για την Ούλεν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν τις αυθαιρεσίες της και τον πλουτισμό των στελεχών της σε βάρος του ελληνικού λαού.


 Κι έπεφταν και παχυλοί μισθοί που ήταν σκέτη κοινωνική πρόκληση για την  εποχή.



Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Ιούλιος 1932)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά