Αθήνα 1931: Κορίτσια 10-12 χρονών, εργάτριες στα Καπνεργοστάσια

Η έρευνα της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος", τον Ιούλιο του 1931, μας δίνει πληροφορίες που προκαλούν ανατριχίλα. Το ρεπορτάζ που είχε γίνει στα Καπνεργοστάσια αλλά και στο πως επιβιώνουν τα λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας έφερε στην επιφάνεια ένα θλιβερό γεγονός: Ότι ως επί το πλείστον στα εργοστάσια καπνού οι εργάτριες ήταν ηλικίας 10-12 ετών.


Το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο Αθηνών απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία. Βεβαίως το κτίριο διασώζεται ακόμα, στην οδό Λένορμαν. Πλέον έχει φιλοξενείται κι ένα μέρος της Βιβλιοθήκης της  Βουλής και σας προτείνουμε να το επισκεφτείτε για μια βουτια γνώσεων στο παρελθόν.

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Ο τίτλος του ρεπορτάζ είναι αντιπροσωπευτικός.


Ομολογουμένως έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Και όσο θα διαβάσετε τις επόμενες γραμμές στο ρεπορτάζ και μπείτε περισσότερο στο νόημα, τόσο θα μεγαλώσει η θλίψη σας. Για παιδάκια που ούτε τα παιδικά τους χρόνια έζησαν, ούτε τους δόθηκε η δυνατότητα να πάνε στο σχολείο και να μάθουν γράμματα. Η φτώχεια τα οδήγησε από 10-12 ετών στο Καπνεργοστάσιο.


Αυτά τα παραπάνω που διαβάσατε είναι ένας πρόλογος ώστε να μπούμε στο θέμα και να συνειδητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που είχαν στην Αθήνα (και σε όλη την Ελλάδα βέβαια) την εποχή του Μεσοπολέμου και ειδικά τη δεκαετία του '30, που εξετάζουμε εμείς αλλά και τοποθετείται το άρθρο.

Η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη. Περιγράφονται οι ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες υγιεινής... Και κυρίως ένα τραγικό στοιχείο: Από τους ασθενείς με φυματίωση εκείνης της εποχής, οι εργάτες/εργάτριες στα εργοστάσια καπνού είχαν την πρώτη θέση! Θλιβερή πρωτιά... Οργή, φυσικά, για την εκμετάλλευση των ανθρώπων και των παιδιών



Υπάρχουν και ακόμα χειρότερα... Στα Καπνεργοστάσια ουσιαστικά δεν υπήρχε... ωράριο! Δούλευαν 12-13 ώρες την ημέρα και μάλιστα όταν κατέβαιναν τα ρολά, συνεχιζόταν η δουλειά στα πατάρια. Κανονικές συνθήκες δουλείας... 

Επίσης θίγεται στο ρεπορτάζ και το πρόβλημα στα κουρεία καθώς η πελατεία είχε μειωθεί δραματικά. Το θέμα αυτό σας το είχαμε θίξει σε παλαιότερη αναφορά μας.



Τα χρήματα που έβγαζαν οι κουρείς ήταν ελάχιστα... Και όχι μόνο αυτό. Στο ρεπορτάζ γίνεται σαφές ότι η κατάσταση ήταν απαράδεκτη. Ανεργία... Εκμετάλλευση εργατών, λίγα χρήματα. 



Τι άλλο να πεις... Πραγματικά!

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά