Αθάνατη Ελλάδα: Άρθρο του 1832 που κατηγορεί τον (δολοφονημένο) Καποδίστρια

Θα γυρίσουμε σήμερα, πολλά χρόνια πίσω. Πόσα; Κρατηθείτε: 188 ολόκληρα χρόνια! Και θα σας παρουσιάσουμε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΘΗΝΑ", τον Φεβρουάριο του 1832. Πέντε μήνες μετά την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια... Όπου κατηγορεί ευθέως τον δολοφονημένο Κυβερνήτη της Ελληνικής Πολιτείας.



Να σας αναφέρουμε ότι Ελληνική Πολιτεία ονομαζόταν το ελληνικό κράτος κατά την περίοδο 1828-1832. Από την περίοδο διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια, δηλαδή, μέχρι την έλευση του Όθωνα. Ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, στις 9 Οκτωβρίου (27/9 με το παλαιό ημερολόγιο) του 1831).



Μόλις ήρθε στη χώρα ο Όθωνας και ανέλαβε τη διοίκηση του Κράτους η Αντιβασιλεία, τότε περάσαμε στο Βασιλειο της Ελλάδας.

Πάμε παρακάτω, για να περάσουμε στο θέμα μας. Πρόκειται για ιστορικό ντοκουμέντο που μαρτυρά περίτρανα τα πολιτικά πάθη και τις διαμάχες που ξεσκίζουν τις... σάρκες του έθνους μας από την ημέρα της Ελληνικής Επανάστασης.

Η επίθεση που γίνεται από την εφημερίδα στο νεκρό Καποδίστρια, είναι... απίστευτη. Θα σας παραθέσουμε και τα σχετικά αποκόμματα.

"Ποια ήταν η διαγωγή του Καποδίστρια ως προς την ευχή των φιλελλήνων και η αληθινή του αφοσίωση προς τους Έλληνες, το έδειξε η καταπάτηση των νόμων, ο πικρός χαρακτήρας του εις τον έξω κόσμο, η ύπουλος και καταχθόνιος Κυβέρνησή του, οι κατάσκοποί του, η ολέθρια διοίκηση των χρημάτων, ο διωγμός της παιδείας, η ανακάλεση στην Ελλάδα των προ πολλού διωγμένων από την Ευρώπη Βενετικών Δισκοπότηρων, η διαφθορά των ηθών, οι καταδιωγμοί των φρονίμων και άλλα μύρια δυστυχήματα που επέβαλε εις το πολυπαθές Έθνος..."

Τη συνέχεια μπορείτε να τη διαβάσετε από τα αποκόμματα. Ο ύφος παραμένει επιθετικό.



Μπορείτε να καταλάβετε πολλά

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά