1931: Το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους νεκρούς Αθηναίους

Στην δεκαετία του '30, μια φορά το χρόνο, οι Αθηναίοι τιμούσαν τους νεκρούς τους. Η συγκινητική τελετή στη μνήμη των νεκρών όπως και των πεσόντων στους πολέμους Αθηναίων, ήταν πολύ σημαντικό γεγονός. Και τη γενική επιστασία την είχε ο Δήμος της πόλης.



Επιστρέφουμε στην πρώτη μέρα του Μαρτίου του 1931. Η εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" περιγράφει την τελετή μνήμης των νεκρών Αθηναίων. Τους χιλιάδες πολίτες της πρωτεύουσας που βρέθηκαν στο Α' Νεκροταφείο προκειμένου να τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους που είχαν φύγει από τη ζωή.


Βέβαια ο κόσμος ήταν πολύς. Το Νεκροταφείο ήταν μικρό προκειμένου να "χωρέσουν" όλοι. Αποτέλεσμα; Να επικρατεί αταξία και να δημιουργηθούν ορισμένες θλιβερές σκηνές. Τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.


Την επόμενη ημέρα υπήρχε δεύτερο μνημόσυνο. Αυτή τη φορά για να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών Αθηναίων κατά τη διάρκεια των πολέμων! Τραγική ειρωνεία... Που να γνώριζαν ότι δέκα χρόνια μετά οι νεκροί από τους πολέμους θα γίνονταν πολύ περισσότεροι


Στην επόμενη φωτογραφια μπορούμε να δούμε τον τότε πρωθυπουργό, Ελευθέριο Βενιζέλο να παρίσταται στο μνημόσυνο των πεσόντων στους πολέμους Αθηναίων.


Κι εδώ μια ακόμα φωτογραφία με το πρότυπο τμήμα Ευζώνων να αποδίδει τιμές στους επίσημους που παρίσταντο στο μνημόσυνο



Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Μάρτιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά