Αυτοκτονία ή έγκλημα; Το ερωτικό δράμα στην Καλλιθέα το 1931

Ήταν νέοι. Ερωτευμένοι... Αλλά για λόγους που παρέμειναν αδιευκρίνιστοι, αποφάσισαν ένα βράδυ να δώσουν τέλος στη ζωή τους μέσα στο διαμέρισμα του νεαρού άνδρα. Αυτή είναι η ιστορία έρωτα, με τραγικό τέλος, που συζητήθηκε στην Καλλιθέα τον Μάρτιο του 1931. Και συζητήθηκε γιατί υπήρξαν σοβαρές αμφιβολίες για το αν έγινε όντως διπλή αυτοκτονία ή αν προηγήθηκε έγκλημα.



Ο νέος λεγόταν Βασίλειος Δουβανάς. Ήταν εκείνος που αφού πρώτα σκότωσε την αγαπημένη του, Ναυσικά Χαμπέρη, ακολούθως αυτοκτόνησε με το ίδιο περίστροφο. Οι περιγραφές είναι συγκινητικές καθώς μάλιστα περιλαμβάνουν και τις επιστολές που άφησαν οι δύο ερωτευμένοι νέοι που έφτασαν- ή μάλλον, επέλεξαν- το τραγικό αυτό τέλος. Πάντως η οικογένεια της κοπέλας αμφισβήτησε ότι η κόρη τους αυτοκτόνησε και ισχυρίστηκαν ότι ο νέος την σκότωσε αφού πρώτα την έβαλε με τη βία να γράψει την επιστολή.


Ο Δουβανάς ήταν 18 ετών. Η Χαμπέρη ήταν 17...Ερωτεύτηκαν σφόδρα, όπως θα διαβάσετε στο ρεπορτάζ και τελικά έφτασαν στον δραματικό επίλογο της ζωής τους σε τόσο νεαρή ηλικία. Μάλιστα είχαν ζητήσει να ταφούν στον ίδιο τάφο αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη.


Τα γράμματα που άφησαν ώστε να τα βρουν οι δικοί τους άνθρωποι, ανέφεραν τα εξής:


Ακολούθως, περιγράφεται το προφίλ των δύο νέων. Βεβαίως εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι η διαρκής αναφορά εις τις ερωτικές περιπέτειες της Ναυσικάς. Αν προσέξετε όσα αναφέρει η εφημερίδα, θα το καταλάβετε. Όχι μόνο σε αυτό το απόσπασμα αλλά και στα επόμενα. "Είχε μεγάλη κλίση προς τις ερωτικές περιπέτειες" αναφέρεται εδώ.


Οι συμμαθήτριες της Ναυσικάς διηγήθηκαν τις ερωτικές περιπέτειες της 17χρονης με κάθε λεπτομέρεια. Και φυσικά η εφημερίδα τις δημοσίευσε, γνωρίζοντας ότι θα διαβαστούν και με... μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό. Όσο για τη διαπίστωση; "Είχε πάψει να είναι κόρη"... Το αφήνουμε ασχολίαστο. Μπορείτε να καταλάβετε τι εννοούσε.


Πως γνωρίστηκαν; Με ένα... χαστούκι στην πλατεία Ομονοίας... Είχε προηγηθεί συνάντησή τους στο τραμ όπου ο 18χρονος είδε την κοπέλα και την ερωτεύτηκε σφόδρα. Και είχε βάλει στόχο να την κατακτήσει.


Πάντως δεν ανέφεραν πουθενά τον έρωτά τους. Φρόντιζαν να συναντιούνται αλλά δεν είχαν πει στους γονείς τους για το αίσθημα που είχε αναπτυχθεί. Ο τρόπος με τον οποίο βρέθηκαν τα πτώματα των δύο νέων είναι τραγικός. Αρχικά, ας αναφέρουμε ότι η οικογένεια του Δουβανά έλειπε σε περίπατο και ο ίδιος έμεινε στο σπίτι με την αιτιολογία ότι ήθελε να διαβάσει. Όμως έφερε τη φίλη του εκεί κι έγινε το μοιραίο.



Κάποια στιγμή ήρθε η ώρα του φαγητού... Ο πατέρας Δουβανάς ζήτησε από την κόρη του, Λουίζα να φωνάξει τον αδερφό της για το δείπνο. Και τότε ανακάλυψαν τα δύο πτώματα.


Μάλιστα το περίστροφο με το οποίο σκότωσε τη Ναυσικά ο 18χρονος, έπαθε εμπλοκή, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιήσει άλλο όπλο...


Μάλιστα υπήρξε η υποψία ότι ο νεαρός σκότωσε την 17χρονη κατόπιν πάλης κι ακολούθως αυτοκτόνησε. Κι αυτό διότι βρέθηκαν σκισμένα το πουκάμισο και τα εσώρουχα της Ναυσικάς καθώς επίσης και αμυχές στο λαιμό της. Ο πατέρας της Ναυσικάς τόνισε τα ακόλουθα:


Και όχι μόνο αυτά. Η αμφισβήτηση για την αυτοκτονία της κόρης του ήταν έντονη. Και μάλιστα ο πατέρας της Ναυσικάς τόνισε ότι υπήρξαν ενδείξεις για έγκλημα και όχι για αυτοκτονία της κόρης του. Και ιδού τα στοιχεία.


Όμως υπήρξαν και κάποιες άλλες εκδοχές. Ότι επειδή ο Δουβανάς ήταν από εύπορη οικογένεια ενώ η Χαμπέρη από φτωχή, δεν θα τους επέτρεπαν ποτέ να παντρευτούν. Ή επίσης επειδή ο Βασίλης δεν ήταν ο... πρώτης της Ναυσικάς, δεν θα έδιναν ποτέ τη συγκατάθεση για γάμο οι γονείς του!!!


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Μάρτιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά