Όταν για κάθε τερατογένεση ευθυνόταν ο Άγιος Συμεών!

Δεν ξέρουμε αν το θέμα είναι για γέλια ή για κλάματα. Χωρίς να έχω σκοπό να θίξω τον Άγιο Συμεών (άλλωστε για όσους με γνωρίζουν είμαι θρησκευόμενος) αλλά τους ανθρώπους που πίστευαν αυτές τις ανοησίες, θα σας παρουσιάσω ένα ρεπορτάζ που δίνει... επιστημονική ερμηνεία για τις τερατογενέσεις κατά τη δεκαετία του '30. Έφταιγε ο Άγιος Συμεών... Αλλά και πολλά άλλα πράγματα για τα οποία θα σας παρακαλούσα να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας.


Κατ΄αρχήν είναι λυπηρό να γεννιούνται παιδάκια με προβλήματα. Αλλά είναι ακόμα πιο λυπηρό να αποδίδεται το φαινόμενο στον... Άγιο Συμεων και στο ότι η γυναίκα που το έφερε στον κόσμο καθάριζε ψάρια ανήμερα της γιορτής του Αγίου. Αυτές οι δεισιδαιμονίες είναι απίστευτες... Διότι όπως θα δείτε υπήρχαν κι άλλες: Πχ αν η έγκυος κοιτούσε έναν ανάπηρο γεννούσε παιδάκι με ορθοπεδικό πρόβλημα! Ή αν κοιτούσε ένα βόδι, τότε το παιδί έμοιαζε στο βόδι... Κι άλλα πολλά.

Πάμε πρώτα να διαβάσουμε πως γεννήθηκε το παιδάκι


Πάμε και στα ακόμα χειρότερα. Ο Άγιος Συμεών θεωρείται ο προστάτης των παιδιών. Κι επειδή ο πατέρας του συγκεκριμένου παιδιού είχε πάει για ψάρεμα κι έβαλε τη σύζυγό του να καθαρίζει ψάρια, ο Άγιος... τιμώρησε τον πατέρα. Και το παιδάκι γεννήθηκε με κεφάλι ψαριού.

Επιστημονικές ερμηνείες, όχι αστεία



Προσέξτε τι άλλο δεν έπρεπε να κάνει μια έγκυος γυναίκα κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου Συμεων. Και διαβάστε και τις συνέπειες.



Κι επειδή όπως αναφέρεται "οι λαϊκές προλήψεις συνδυάζονται με τις επιστημονικές παρατηρήσεις" είχε δοθεί στο φαινόμενο αυτό ο όρος "Συμεωνισμός". Με λίγα λόγια πίστευαν σε έναν Άγιο ο οποίος τιμωρούσε κάθε παιδί που γεννιόταν αν η μητέρα του στο διάστημα της εγκυμοσύνης καθάριζε ψάρια, έκοβε ψωμί και, και, και...

Ενδιαφέρον.


Έχει κι άλλα περισσότερο ενδιαφέροντα κι ασφαλώς επιστημονικά (#not). Προσέξτε τι πάθαιναν τα καημένα τα νεογέννητα αν η μητέρα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρούσε επί αρκετή ώρα έναν ανάπηρο ή ένα ζώο... 

Α ναι. Και όπως θα διαβάσετε "είχε παρατηρηθεί επιστημονικώς"


Α ναι... Και η επιστήμη είχε δώσει και φόρμουλα προκειμένου να γεννάμε όμορφα παιδιά. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να δει τα παρακάτω!!!


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Ιούλιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά