1931: Αυτοκτόνησαν γιατί δεν μπορούσαν να παντρευτούν!

Ένα ακόμα ερωτικό δράμα στην Αθήνα της δεκαετίας του '30. Πρόκειται για τη θλιβερή ιστορία δύο ερωτευμένων νέων, του ανθυπολοχαγού Βασίλη Γρηγοριάδη και της πανέμορφης Λίλης Ασκαρίδου, που έδωσαν τέλος στη ζωή τους στο ξενοδοχείο "Δροσιά" στο Γαλάτσι επειδή οι συνθήκες ήταν τέτοιες που εμπόδιζαν το γάμο τους! Συγκινητική και τραγική η ιστορία ταυτόχρονα.



Αθήνα, Απρίλιος 1931. Όλοι συζητούν για το ερωτικό δράμα στο ξενοδοχείο "Δροσιά" στο Γαλάτσι όπου δύο νέοι άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο κρεβάτι τους. Είχαν αποφασίσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους καθώς οι συνθήκες δεν τους επέτρεπαν να παντρευτούν.  Κανείς δεν περίμενε ότι θα έφταναν ως εκεί για τον απλούστατο λόγο- όπως θα διαβάσετε- ότι ουδείς εκ του οικογενειακού του περιβάλλοντος έθεσε άρνηση για το γάμο τους. Γιατί αυτοκτόνησαν τότε; Ιδού η τραγική ιστορία.


Στο παραπάνω ξενοδοχείο είχαν μεταβεί ένα βράδυ, ο Γρηγοριάδης και η Ασκαρίδου. Παρουσιάστηκαν ως αντρόγυνο και ζήτησαν δωμάτιο. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου ανησύχησε καθώς είχε πάει τρεις το μεσημέρι και από το δωμάτιο του ζεύγους δεν ακουγόταν τίποτα... Φοβήθηκε μήπως είχαν πάθει κάτι.


Ο υπάλληλος χτύπησε την πόρτα, αλλά κανείς δεν απάντησε. Κοίταξε από την κλειδαρότρυπα και είδε το ζευγάρι, ακίνητο, στο κρεβάτι. Κατάλαβε ότι κάτι κακό είχε συμβεί κι έτρεξε στο αστυνομικό τμήμα. Όταν άνοιξαν την πόρτα, το θέαμα ήταν τραγικό.


Πάνω στο τραπέζι βρέθηκαν οι επιστολές, μία στην αστυνομία και από μία για κάθε οικογένεια. Οι λεπτομέρειες είναι ανατριχιαστικές


Οι συγγενείς του ζευγαριού δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για τη σχέση των δύο νέων. Γι' αυτό και είχαν πάθει σοκ όταν ενημερώθηκαν για την τραγική κατάληξή τους.


Ο Γρηγοριάδης και η Ασκαρίδου γνωρίζονταν από μικρά παιδιά. Όσο περνούσαν τα χρόνια η σχέση τους εξελίχθηκε σε έρωτα. Ο Γρηγοριάδης μόλις τελείωσε τη Σχολή Ευελπίδων πήρε μετάθεση για την Κοζάνη. Έκανε αίτηση για την Αεροπορία, ώστε να βρίσκεται κοντά στην αγαπημένη του αλλά τον απέρριψαν.


Κι εδώ αρχίζει να βρίσκεται η άκρη. Ο Γρηγοριάδης είχε πει στον γαμπρό του ότι θα αυτοκτονούσε αν δε γινόταν δεκτή η αίτησή του. Ο κύκλος του γνώριζε ότι υπήρχε σχέση με την Ασκαρίδου αλλά ουδείς φανταζόταν ότι επρόκειτο για τόσο μεγάλο πάθος.


Προσέξτε πως κορυφώνεται το δράμα... Ο ίδιος ήθελε να έρθει στην αεροπορία προκειμένου να βρίσκεται κοντά στην καλή του. Η Λίλη έκανε τα πάντα για να είναι κοντά! Οι δικοί του άνθρωποι όμως έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να απορριφθεί η αίτησή του καθώς δεν πίστευαν ότι θα υλοποιούσε την απειλή του περί αυτοκτονίας.


Ο Γρηγοριάδης ήρθε στην Αθήνα για να περάσει τις ιατρικές εξετάσεις για την αεροπορία. Κόπηκε όμως λόγω ταχυπαλμίας και ξαναπήρε φύλλο πορείας για την Κοζάνη. Τότε μπήκε στο μυαλό του το σχέδιο της αυτοκτονίας. Η Λϊλη ήθελε να τον ακολουθήσει


Πριν την αυτοκτονία τους πήγαν σ' ένα φωτογραφείο. Ο λόγος; Ήθελαν να βγάλουν φωτογραφίες και να γράψουν από πίσω ένα αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τους ανθρώπους τους. Η απόφαση πλέον ήταν ειλημμένη


Το ακόμα πιο τραγικό ήταν ότι ο Γρηγοριάδης έλεγε σε όλους ότι θα αυτοκτονούσε αλλά κανείς δεν τον πίστευε. Προσέξτε τη συνέχεια του ρεπορτάζ


Τελικά; Το ζευγάρι έκανε μαζί Ανάσταση ενώ την Κυριακή του Πάσχα ο μεν Γρηγοριάδης είπε ότι θα πήγαινε να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις στα στρατόπεδα, η δε Ασκαρίδου ότι θα πήγαινε σε μια θεία της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κατέληξαν στο ξενοδοχείο "Δροσιά" στις 3 το μεσημέρι και ο διευθυντής, κ.Λιασκοβίτης, στις δηλώσεις του αποκάλυψε τις τελευταίες κινήσεις του ζευγαριού, πριν την αυτοκτονία.


Τραγική ιστορία...

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Απρίλιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά