Αδέρφια Χριστοφιλέα: Οι Έλληνες Μπόνι και Κλάιντ

Η ιστορία του Ανδρέα και της Κούλας Χριστοφιλέα, έχει καταγραφεί ως από τις πλέον συναρπαστικές στα χρονικά της εγκληματικής ζωής στην Ελλάδα. Τα δύο αδέρφια, μάλιστα, φέρουν τον τίτλο των... Ελλήνων Μπόνι και Κλάιντ.



Στα τέλη της δεκαετίας του ΄20 και συγκεκριμένα το 1929, τα δύο αδέρφια έδρασαν εγκληματικά. Οι εφημερίδες της εποχής περιγράφουν αναλυτικά τη δράση τους αλλά και το παρελθόν τους. Ένα δημοσίευμα αμέσως μετά τη σύλληψή τους συγκλονίζει τη συντηρητική αθηναϊκή κοινωνία...

Τι αναφέρεται στο δημοσίευμα; Ότι ο πατέρας τους ήταν έκφυλος. Είχε τη φήμη του παιδεραστή και προαγωγού. Ήταν χασισέμπορος και χασισοπότης. Ο πατέρας είχε σχέσεις με την 17χρονη κόρη του, Κούλα αλλά και με τον 24χρονο γιό του. Ο οποίος με τη σειρά του είχε σχέσεις με την αδερφή του.

Αυτή είναι η πρώτη πληροφορία που συγκλονίζει τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο αρχίζει η εγκληματική τους σταδιοδρομία έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Ανδρέας παρουσιάζεται με το ψευδώνυμο "Ροκαμβόλ", ενός ήρωα αστυνομικών μυθιστορημάτων ενός Γάλλου συγγραφέα. Τι κάνει; Στέλνει επιστολές σε ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας και τους εκβιάζει να του στείλουν ένα συγκεκριμένο ποσό αλλιώς θα τους σκότωνε! Τέτοια παράνοια... Που γινόταν ακόμα μεγαλύτερη όταν απαιτούσε μέσα από τις επιστολές του να δίνουν χρήματα σε όλους τους ζητιάνους που θα συναντούσαν στο δρόμο τους στη διάρκεια της ημέρας.

Με τις επιστολές δεν έκανε δουλειά πάντως. Η αστυνομία μετά τις καταγγελίες άρχισε έρευνες και προσήγαγε υπόπτους. Μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο Χριστοφιλέας, αλλά δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία εναντίον του.

Κι έτσι μένει ελεύθερος να συνεχίσει και να... εξελίξει την εγκληματική του δράση. Με τον φίλο του, Θανάση Ντούνη, την αδερφή του, Κούλα και την ερωμένη του Ντούνη, Άννα φτιάχνουν μια συμμορία.



Η Κούλα  και η Άννα εμφανίζονταν- με διαφορετικά ονόματα- ως υπηρέτριες σε σπίτια ευκατάστατων Αθηναίων. Κι όταν έβρισκαν την ευκαιρία ξάφριζαν χρήματα και κοσμήματα από το σπίτι. Αυτό έδωσε στον Χριστοφιλέα την οικονομική άνεση να κινηθεί πιο άνετα στον εγκληματικό χώρο. Και να ανέβει level...

Και να κάνει έγκλημα...

Θύμα ο ταξιτζής, Σταμάτης Τσάγκας του οποίου το άψυχο κορμί βρέθηκε από περαστικό εφημεριδοπώλη στις 5 το πρωϊ της 12ης Ιουλίου 1929. Οι λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ


Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, είχαν επιβιβαστεί στο ταξί του Τσάγκα ζητώντας του να τους πάει σε ένα νυχτερινό κέντρο στην Βούλα. Όταν έφτασαν εκεί του ζήτησαν να κατέβει από το αμάξι και να τους το δώσει. Ο Τσάγκας αρνήθηκε, έβγαλε ένα περίστροφο αλλά ο Χριστοφιλέας ήταν πιο γρήγορος. Ακολούθως έσυραν το άψυχο κορμί του και το πέταξαν στη θάλασσα.

Επόμενο θύμα ο ταξιτζής Κ. Νικηταράς. Ο οποίος όμως στάθηκε τυχερός καθώς το περίστροφο με το οποίο σκόπευαν να τον σκοτώσουν έπαθε αφλογιστία. Πρόλαβε, πήδηξε από το αυτοκίνητο και σώθηκε... Είχαν προλάβει όμως να τον χτυπήσουν στο κεφάλι με λοστό. Ήταν 20 Οκτωβρίου του 1929... Ο Νικηταράς αναγνώρισε τους δράστες.


Πως έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας; Η συγκάτοικός τους, Π.Μασουρίδου (λέγεται ότι ήταν ερωμένη του πατέρα τους) έσπευσε στην αστυνομία και τους κατέδωσε. Είχε προηγηθεί... εξομολόγηση της Κούλας η οποία είχε ξυπνήσει έντρομη κι αναστατωμένη μέσα στη νύχτα κι επάνω στον πανικό της... τα είπε όλα.



Τα αδέρφια Χριστοφιλέα και ο Ντούνης καταδικάστηκαν σε δις ισόβια. Η Κούλα βγήκε από τις φυλακές το 1941, με το νόμο του κατοχικού πρωθυπουργού Τσολάκογλου περί "αποσυμφόρησης" των φυλακών. Ο αδερφός της ήταν στις φυλακές Χανίων όπου έγραψε μέχρι και βιβλία ενώ μαχαιρώθηκε από ένα συγκρατούμενό του. Δεν ξέρει κανείς τι απέγινε αν και οι φήμες ανέφεραν ότι δραπέτευσε στη διάρκεια της μάχης της Κρήτης.

Ακολουθήστε μας στο Facebook




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά