Χαλάνδρι, Μαρούσι, Πεντέλη: Οι διακοπές των Αθηναίων το 1931

Γυρίζουμε το χρόνο 89 χρόνια πίσω και "συναντάμε" τους Αθηναίους της εποχής που ετοίμαζαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Που πήγαιναν τότε; Απλώς στα μέρη που εμείς πηγαίνουμε μια καθημερινή για... καφέ: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Πεντέλη, Βουλιαγμένη... Και άλλα πολλά!


Η εφημερίδα που έπεσε στα χέρια μας ήταν ο "Ελεύθερος Άνθρωπος", της δεύτερης ημέρας του Μαϊου του 1931. Οι Αθηναίοι προγραμμάτιζαν τις διακοπές τους και το ρεπορτάζ μας δίνει μια εικόνα της εποχής. Οι πληροφορίες είναι φυσικά ενδιαφέρουσες καθώς καταγράφουν τις συνήθειες των Αθηναίων περίπου ένα αιώνα πριν. Αλλά και μαθαίνουμε πως ήταν τότε η Αθήνα.


Για το Μαρούσι πάντως υπήρχε πρόβλημα. Γιατί ενώ άπαντες είχαν προετοιμαστεί να υποδεχτούν τους παραθεριστές, κανείς δε γνώριζε αν τελικά ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα έφτανε στο Μαρούσι, μέσα στο καλοκαίρι!


Το Χαλάνδρι ήταν σε άλλη φάση. Είχε βελτιωθεί η συγκοινωνία, θα είχε και θέατρο όλο το καλοκαίρι, σπίτια υπήρχαν πολλά προς ενοικίαση, άρα όλα ήταν όμορφα.


Άλλη επιλογή ήταν η πανέμορφη Κηφισιά, με πλήθος σπιτιών προς ενοικίαση αλλά φυσικά και ξενοδοχεία να λειτουργούν. Κάθε καλοκαίρι η κίνηση ήταν ζωηρή.


Βεβαίως υπήρχαν και οι λάτρεις της θάλασσας. Που προτιμούσαν το κάμπινγκ στην παραλιακή ζώνη από το Φάληρο ως τη Βουλιαγμένη. Μόνο που το 1931, η Γλυφάδα είχε βγει από τον σχεδιασμό για... κάμπινγκ καθώς ήταν ήδη πόλη, έτοιμη, φτιαγμένη και με επαύλεις.


Οι προβλέψεις πάντως δεν ήταν ευοίωνες  για την Πάρνηθα όπου αναμένονταν λιγότεροι παραθεριστές. Όπως επίσης είχαν ληφθεί μέτρα για την απομάκρυνση των παραθεριστών που προτιμούσαν τις σκηνές ή τα ξύλινα σπιτάκια στο δάσος της Πεύκης (η Μαγκουφάνα που αναφέρεται).


Βεβαίως, τα παραπάνω μέρη προτιμούσαν οι Αθηναίοι, αλλά υπήρχαν και άλλες εναλλακτικές, λιγότερο συνηθισμένες όμως για την εποχή εκείνη.



Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Μάιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά