Όταν οι βούβαλοι... ξεκοίλιαζαν τους Αθηναίους

Βρισκόμαστε στο 1933. Ένα "ζήτημα που πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως" όπως γράφει η εφημερίδα "Ακρόπολις" είναι το ζήτημα των ζώων, που αποβιβάζονταν στον Πειραιά και μέχρι να φτάσουν στα σφαγεία, απειλούσαν την ασφάλεια των Αθηναίων. Μάλιστα, λόγω της έλλειψης τάξης και κανόνων δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που είχαν πέσει θύματα των κεράτων των ζώων που μέσα στον πανικό τους προκαλούσαν σοβαρά ατυχήματα.




Η Συνεργατική Φορτοεκφορτώσεων και Μεταφορών Σφαγείων Αθηνών- Πειραιώς θα έπρεπε να λάβει κάποια μέτρα, όπως ανέφερε η "Ακρόπολις". Οι διάφορες εταιρείες ή ιδιώτες ζωέμποροι, που μετέφεραν καθημερικά από Συρία, Τουρκία ή ακόμα και από την Αλεξανδρούπολη αγελάδες, βόδια, βούβαλους, μοσχάρια, γουρούνια και αιγοπρόβατα, που έφταναν στον Πειραιά είτε ατμοπολοϊκώς είτε σιδηροδρομικώς, μεταφέρονταν στα Νέα Σφαγεία προς σταύλιση ή σφαγή.

Όμως ή κακή φύλαξή τους προκαλούσε πολλά προβλήματα. Παρά τις προσπάθειες που γίνονταν πολλοί Αθηναίοι χτυπήθηκαν από τα κέρατα των μαινόμενων βουβαλιών ή κυλίσθηκαν στο χώμα διασωθέντες κατά τύχη. Πολλά καταστήματα δε υπέστησαν ζημιές από την εισβολή ζώων.

Κι όλα αυτά ενώ υπήρχαν μέτρα: 

-Τουλάχιστον δύο άτομα συνόδευαν οπωσδήποτε 3-10 ζώα

-Τουλάχιστον τρία άτομα 11-20 ζώα

-Τουλάχιστον τέσσερα άτομα 21-30 ζώα

-Τουλάχιστον 6 άτομα 31-50 ζώα. Ταυτόχρονα υπήρξε απαγόρευση μεταφοράς αγέλης μεγαλύτερης των 50 ζώων!

Και να φανταστείτε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της εποχής αποφάσισε να αναστείλει την παραπάνω αστυνομική διαταγή προκειμένου να επιτρέψει στους ζωέμπορους να ορίζουν (άρα και να πληρώνουν) όσους συνοδούς ήθελαν!!!

Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν.

Και το... μπάχαλο, όπως και ο κίνδυνος αλλά και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης ανθρώπων και ζώων, συνεχιζόταν

Όλο το άρθρο



Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (5 Οκτωβρίου 1933)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά