Ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης στο ψυχιατρείο!

Η φιγούρα του Αρμάνδου Δελαπατρίδη ήταν ιδιαίτερα συμπαθής και γνωστή στην Αθήνα του μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά. Δεν είναι άγνωστη η ιστορία του και συνήθιζαν όλοι να τον αποκαλούν "πρόεδρο" ή να του σκαρώνουν φάρσες. Μόνο που τον Ιούλιο του 1931, όπως διαβάζουμε σε είδηση της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος" ο... πρόεδρος οδηγήθηκε στο Δαφνί.



Ας γράψουμε πρώτα δύο λογάκια για τον Δελαπατρίδη. Γεννήθηκε το 1895 στην Μικρά Ασία αλλά η οικογένειά του μετακόμισε στην Μυτιλήνη. Πολέμησε κατά τη μικρασιατική εκστρατεία ενώ κατά τη δεκαετία του '20, εξαιτίας ερωτικής απογοήτευσης, πειράχτηκαν τα λογικά του. Ήρθε στην Αθήνα, με παρέα ένα... ημίψηλο καπέλο που ποτέ δεν αποχωρίστηκε, ίδρυσε το "Κόμμα των Κυανόλευκων".


Έβγαζε τους λόγους του στην Πλατεία Συντάγματος. Υποσχόταν Υπουργείο Έρωτα και ζητούσε από τον κόσμο που ενδιαφερόταν για μελλοντικό υπουργείο, να καταθέσει αίτηση με αντίτιμο 2 δραχμές. Οι λόγοι του συγκέντρωναν κόσμο στα... πολιτικά καφενεία της εποχής και όλοι διασκέδαζαν. Ήταν ένας άκακος τύπος αλλά εκείνο το καλοκαίρι του 1931, ίσως και λόγο του καύσωνα να... ξέσπασε και να προκάλεσε επεισόδια.

Μάλιστα όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, λίγους μήνες πριν πάλι είχε κλειστεί στο Δρομοκαϊτειο.


Το ρεπορτάζ συνεχίζεται με το αστυνομικό δελτίο που ανέφερε τη σύλληψη του Αρμάνδου Δελαπατρίδη αλλά και τις αντιδράσεις μερικών Αθηναίων. Που ήταν ποικίλες.


Και ο αυστηρός αστυνομικός τον πλησίασε, ενώ έβγαζε το λόγο του και  τον οδήγησε στο Δαφνί.


Ο Αρμάνδος Δελαπατρίδης πέθανε το 1960, μόνος και λησμονημένος. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη. Το πραγματικό του όνομα ήταν Τηλέμαχος Νατάλακας.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα του είχαν σκαρώσει μια τρομερή φάρσα την οποία έχει γράψει ο δημοσιογράφος/ερευνητής, Τάσος Κοντογιαννίδης. 

Μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ένας περαστικός παρέδωσε στον Δελαπατρίδη ένα γράμμα- και καλά- από τον Πρόεδρο της Βουλής που τον καλούσε να ορκιστεί Πρωθυπουργός.

Ο Δελαπατρίδης έσπευσε στη Βουλή υπό την αποθέωση των οπαδών του που του φώναζαν "να μας ζήσεις αρχηγέ" και παρέδωσε το γράμμα στη φρουρά της πύλης. Εκείνη την ώρα έβγαινε τυχαία ο πρόεδρος της Βουλής, Ντίνος Ροδόπουλος ο οποίος για να μην τον κακοκαρδίσει του είπε: "Κύριε πρόεδρε, ο Βασιλεύς απουσιάζει ενώ ο Αρχιεπίσκοπος είναι ασθενής. Τι λες; Να το αναβάλλουμε;".

Ο Δελαπατρίδης έκανε μια υπόκλιση, χαιρέτησε ευγενικά και αποχώρησε.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά