1931: Η επικίνδυνη αύξηση των διαζυγίων

Ανήσυχος ο Τύπος της εποχής... Μάιος 1931 και η εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" δημοσιεύει μια έρευνα, που περιέχει και πολλά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αύξηση των διαζυγίων. Και γίνεται, φυσικά και η σχετική ανάλυση. Α ναι... Τα στοιχεία έδειχναν ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για τα διαζύγια απ' ότι οι άντρες.



Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο άντρας να έφταιγε τότε, δεν θα είχε και μεγάλη σημασία καθώς θα έριχναν εύκολα κι απλά το φταίξιμο στη γυναίκα. Με συνοπτικές διαδικασίες και όλα θα τελείωναν. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα. Πάμε να δούμε κάποια πρώτα αριθμητικά και στατιστικά στοιχεία.



Τα στατιστικά στοιχεία που διαβάσατε έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Από την άλλη όμως, διαβάζουμε ότι στην Ελλάδα εφαρμοζόταν τότε ο νόμος του 1920 για τα διαζύγια. Αρκούσε μια απόδειξη για να εκδοθεί, έτσι εύκολα. Και ποιος ήταν ο ρόλος του δικαστή;


Μια αστεία ιστορία για παράδειγμα είχε συμβεί όταν παρουσιάστηκε μια γυναίκα και είχε ζητήσει διαζύγιο από τον σύζυγό της επειδή την είχε αποκαλέσει "κατσίκα". Φυσικά, ο δικαστής δεν εξέδωσε διαζύγιο για τέτοιο λόγο. Όμως μετά από καιρό εμφανίστηκε ο σύζυγος και ζήτησε διαζύγιο για... μοιχεία! Δεν το είχε καταλάβει από την αρχή όταν η γυναίκα του ζητούσε να χωρίσουν για τον χαρακτηρισμό "κατσίκα".


Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα και το ότι οι γυναίκες της εποχής δεν ήταν τόσο "ισχυρές" από πλευράς νομικής κάλυψης μετά το διαζύγιο με αποτέλεσμα να παίρνουν τον άσχημο δρόμο


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Μάιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά