Νέα Σμύρνη, 1930: Η ύποπτη υπόθεση της ανέγερσης της συνοικίας

Το 1930 το Κράτος αποφασίζει να προχωρήσει στην ανέγερση της Νέας Σμύρνης και να βρουν στέγη οι πρόσφυγες. Αλλά ακριβώς επειδή μιλάμε για την... Ελλάδα, άρχισαν όλα με ένα σκάνδαλο. Που- ευτυχώς- αν διαβάσετε ένα αφιέρωμα που είχαμε κάνει παλαιότερα για την Νέα Σμύρνη του 1935 (πέντε έτη αργότερα δηλαδή) το σκάνδαλο σταμάτησε.



Πάμε λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και με βάση τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Οι πρώτες διαμαρτυρίες από τα προσφυγικά σωματεία έχουν αρχίσει να εκφράζονται, αρχικά επειδή καθυστερούσε η δημοπρασία.


Εδώ αρχίζουν τα ωραία. Τελικά έγινε η δημοπρασία και από τους δύο εργολάβους που παρουσιάστηκαν, το υπουργείο Πρόνοια ενέκρινε τον έναν. Βέβαια οι ενδιαφερόμενοι οικοπεδούχοι ζήτησαν- και καλά έκαναν- να μάθουν τους όρους υπό τους οποίους ο ανάδοχος εργολάβος θα αναλάμβανε την οικοδόμηση των σπιτιών τους.


Επειδή όμως δεν έχετε διαβάσει τα... καλύτερα αξίζει να σας πούμε ότι όχι απλώς δεν ενημερώνονταν για τους όρους, αλλά οι υπάλληλοι του υπουργείου περιφέρονταν στην περιοχή με χαρτιά και τους πίεζαν να υπογράψουν, καταβάλλοντας μάλιστα το 1/4 του ποσού, αλλιώς θα έχαναν τα δικαιώματά τους!!! Εκβιασμός δεν λέγεται αυτό; Ή κάνουμε λάθος;



Βεβαίως αυτή η κατάσταση δεν άρεσε καθόλου στους κατοίκους. Και αναστατώθηκαν καθώς φοβήθηκαν ότι θα έβλεπαν... νέα Πάουερ στην περιοχή τους. Έχετε διαβάσει άλλωστε για το σκάνδαλο της Πάουερ οπότε μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούσαν οι άνθρωποι. Ζητούσαν ουσιαστικά από τους οικιστές να αναλάβουν οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στον εργολάβο χωρίς να γνωρίζουν το πως θα υπολογιστεί η αξία του σπιτιού...


Και το ρεπορτάζ καταλήγει κάπως έτσι, προφανώς θέλοντας να προλάβει την ανεπανόρθωτη ζημιά που θα γινόταν με τόση αδιαφάνεια και αβεβαιότητα.


Όπως προαναφέραμε όμως ευτυχώς αυτή η ιστορία δεν τράβηξε... Αλλά έχετε μπροστά σας ένα σκάνδαλο που πήγε να γεννηθεί με την ανέγερση της Νέας Σμύρνης.

Πηγή: Εφημερίδα Βραδυνή (1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά