1931: Αθηναίοι και Αθηναίες για τα μπαιν-μιξτ!

Το καλοκαίρι πλησίαζε... Αρχές δεκαετίας '30 και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1931. Οι παραλίες ετοιμάζονταν να γεμίσουν από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες  και τα "μπαιν- μιξτ" είχαν γίνει πλέον καθεστώς. Μιλάμε για τις παραλίες όπου έκαναν μπάνιο μαζί τα αρσενικά και τα θηλυκά καθώς παλαιότερα ήταν αποκλειστικά... προσωπικές αλλά κι αυτό ξεπερνιόταν πλέον. Και μαζί διαμορφωνόταν η μόδα για τα μαγιό.


Εντελώς καλοκαιρινό (επίκαιρο δηλαδή) το θέμα μας. Οι παραλίες της Αττικής ήταν πανέτοιμες. Οι κάτοικοι της Αθήνας έκαναν τα σχέδιά τους. Τα κορίτσια έτρεχαν να ενημερωθούν για τη νέα μόδα στα μαγιό καθώς πλέον τα έβλεπαν και... αγόρια στην παραλία, άρα έπρεπε να είναι πολύ όμορφα! Και οι εφημερίδες της εποχής μας χάριζαν υπέροχες περιγραφές.



Όπως ακριβώς σας τα περιγράψαμε παραπάνω. Όλοι σπεύδουν στα "μπαιν-μιξτ". Ακόμα και οι συντηρητικοί των προηγούμενων ετών έχουν αρχίσει να παίρνουν θάρρος. Αγόρια και κορίτσια απολαμβάνουν μαζί τις υπέροχες ακτές της Αττικής.


Για να αποκτήσετε και μια εικόνα περί των "μπαιν- μιξτ" αρκεί η παρακάτω περιγραφή... Αρχίζουμε από το Φάληρο και καταλήγουμε στην Γλυφάδα και στη Βούλα αφού προσπεράσουμε το Καλαμάκι και τον Άγιο Κοσμά.


Όλα ωραία μέχρι εδώ, αλλά όπως θα διαβάσετε η... τρέλα γινόταν στη Βουλιαγμένη.


Πάμε όμως να δούμε και τη... μόδα που είχαν επιβάλλει τα "μπαιν-μιξτ". Όταν τα κορίτσια κολυμπούσαν μόνα τους, σε χωριστές παραλίες από τα αγόρια, δεν έδιναν και τόσο σημασία στη μόδα. Τα μαγιό δεν ήταν καλαίσθητα, αλλά στα "μπαιν-μιξτ" όπως λέει το ρεπορτάζ... απογυμνώθηκαν.


Όμως κατά το σωτήριον έτος 1931, άλλαζε και η μόδα στα "μπαιν-μιξτ". Από την Ευρώπη ήρθε η μόδα του μαγιό- πιτζάμα για τις γυναίκες αλλά μη νομίζετε ότι δεν ήταν... σκανδαλιστικό για τους άντρες. Ορίστε... Διαβάστε και θα καταλάβετε.


Που να φαντάζονταν τότε ότι θα υπήρχε και... μεγαλύτερη εξέλιξη από τα "μπαιν-μιξτ" αλλά και από τα μαγιό!

Καμαρώστε τους



Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Μάιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά