1933: Η σπείρα που λήστευε επιδόματα και δάνεια συνταξιούχων και θυμάτων πολέμου!

Τον Οκτώβριο του 1933, η ανακάλυψη μιας συμμορίας που καταλήστευε το Δημόσιο αναστατώνει την Αθήνα. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή κατά την οποία είχε απλώσει τόσο μακριά τα πλοκάμια της ώστε κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει πόσα ακριβώς άτομα συμμετείχαν στις παρανομίες. Τα μέλη της σπείρας λήστευαν τα επιδόματα και τα δάνεια συνταξιούχων και θυμάτων πολέμου.


Μια υπόθεση δαιδαλώδης... Πλαστογραφείες και πλαστοπροσωπείες... Και η Ασφάλεια έψαχνε για ημέρες προκειμένου να ανακαλύψει όλα τα μέλη της σπείρας.

Ας δούμε όμως τι γινόταν. Όταν ενημερώνονταν ότι υπήρχε μια εκκρεμής σύνταξη ή δάνειο, εμφανίζονταν με πλαστά στοιχεία και εισέπραταν. Αντιλαμβάνεστε πόσο πολύ είχαν "απλωθεί" και πόσους συνεργάτες είχαν.


Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε όταν ο γενικός επιθεωρητής οικονομικών υπηρεσιών, κ.Καρακατσάνης έδωσε εντολή στον κ.Νοστράκη (ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου) να ενεργήσει έλεγχο στην υπηρεσία που δρούσε η σπείρα. Βεβαίως αυτό δεν έγινε λόγω υποψιών αλλά... τυχαία! Συμπτωματικά λοιπόν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο όταν την ώρα του ελέγχου ένας συνταξιούχος διαμαρτυρήθηκε γιατί κάποιος άλλος είχε εισπράξει τη σύνταξή του.


Τότε λοιπόν βρέθηκαν όλες οι λεπτομέρειες. Άρχισε η παρακολούθηση και ο κλοιός άρχισε να στενεύει γύρω από τους απατεώνες.


Η παρακολούθηση έφερε λεπτομέρειες στην επιφάνεια. Πλέον ήταν θέμα χρόνου η σύλληψη των μελών της σπείρας τους. Η δράση τους δεν ήταν κρυφή πλέον.


Και οι συλλήψεις δεν άργησαν να γίνουν...


Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία δεν ανακοίνωσε ονόματα, οι πληροφορίες των δημοσιογράφων ήταν λεπτομερείς.


Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (1933)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά