Η απόπειρα αυτοκτονίας του Αθηναίου εκατομμυριούχου, για ερωτικούς λόγους

Ήταν Ιούλιος του 1931 όταν η κοσμική Αθήνα συζητούσε την απόπειρα αυτοκτονίας του νεαρού εκατομμυριούχου, Ευστράτιου Εμπειρίκου ο οποίος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε μια χαράδρα καθώς η μητέρα του δεν ενέκρινε τον έρωτά του για νεαρή κοπέλα... Για τα μάτια της οποίας είχε ξοδέψει μέσα σε λίγες ημέρες... 300 χιλιάδες δραχμές! Μάλιστα έκανε και... γλέντι αποχαιρετισμού προς τους φίλους του πριν την απόπειρα αυτοκτονίας. Ευτυχώς επέζησε! 


Θα δούμε, όμως, τα γεγονότα ένα προς ένα προκειμένου να κατανοήσουμε ποια ήταν η οικογένεια Εμπειρίκου αλλά και τι προηγήθηκε πριν ο ερωτευμένος νέος αποφασίσει να φτάσει σ' αυτή την ακραία απόφαση.

Πάμε πρώτα στα αριθμητικά δεδομένα: Όπως ενημερωνόμαστε η προσωπική περιουσία του νεαρού Εμπειρίκου ήταν πάνω από 40 εκατομμύρια δραχμές... Ποσό πολύ μεγάλο για το 1931.


Όπως προαναφέραμε η αφορμή της απόπειρας ήταν ο έρωτάς του για μια κοπέλα την οποία γνώρισε στην Αθήνα όταν είχε επιστρέψει από την Αγγλία. Μέσα σε λίγες ημέρες είχε χαλάσει 300 χιλιάδες δραχμές για χάρη της, τις 100 για την επίπλωση του σπιτιού της. Η μητέρα του προσπάθησε να του αλλάξει μυαλά.


Ο νεαρός δεν έδινε σημασία στις παρατηρήσεις της μητέρας του αλλά όταν εκείνη του ζήτησε να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε δώσει στην κοπέλα, έγινε... χαμός! Και τότε, όπως εικάζεται, πήρε την απόφαση να αυτοκτονήσει.


Ο Εμπειρίκος είχε πάρει απόφαση να αυτοκτονήσει... Και για το λόγο αυτό οργάνωσε αποχαιρετιστήριο πάρτι προς τους φίλους του στον "Μάνθο" στην Γλυφάδα. Κι εκεί  άνοιξε... 24 μπουκάλια σαμπάνια και ήπιαν μέχρι και οι... μουσικοί. Ο άνθρωπος ήθελε να πεθάνει και το διασκέδαζε πριν.



Αφού πλήρωσε 18 χιλιάδες δραχμές στην Γλυφάδα, ο Εμπειρίκος πήγε στο σπίτι του στην οδό Τήνου 42 στην Κυψέλη και έγραψε επιστολές για την επικείμενη αυτοκτονία του. Μόνο που τυχαία η μητέρα του βρήκε στο συρτάρι τις επιστολές και τον αναζήτησε. Τον βρήκαν τυχαία οι φίλοι του στην οδό Πατησίων και του ζήτησαν να επιστρέψει σπίτι του. Τον έπεισαν. Η μητέρα του άρχισε τις παρατηρήσεις. Όμως ο ίδιος είχε πάρει την απόφασή του.


Παρεμπιπτόντως με μια αναζήτηση στο google maps μπορούμε να δούμε το σπίτι στην οδό Τήνου 42 που ακόμα στέκει, σε άθλια κατάσταση βέβαια. Αλλά σίγουρα μπορείτε να καταλάβετε πόσο όμορφο υπήρξε... Υπέροχο κτίριο.

Συνεχίζουμε...

Ο Εμπειρίκος έπεσε με το αυτοκίνητό του στον γκρεμό του Αγίου Μερκουρίου. Το αυτοκίνητό του καταστράφηκε αλλά ο ίδιος ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Μάλιστα ήταν στο σπίτι του υπό την επίβλεψη της μητέρας του αλλά αρνούμενος να εγκαταλείψει τον έρωτά του και ευδιάθετος καθώς γελούσε όταν του διάβαζαν τι έγραφαν οι εφημερίδες!!!



Βεβαίως έχει σημασία ότι μάθαμε και σε ποιους άνηκε αυτό το υπέροχο κτίριο στην Κυψέλη που τώρα στέκει έρημο και με τους τοίχους του γεμάτους συνθήματα...

Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (Ιούλιος 1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά