Διαφημίσεις στις αρχές του 20ου αιώνα

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία στις εφημερίδες κατά τις αρχές του 20ου αιώνα (αναφέρομαι στα έτη 1902-1910) είναι ο τρόπος με τον οποίο διαφημίζονταν τα προϊόντα. Και προσπαθούσαν οι διαφημιζόμενοι να προσελκύσουν τους αγοραστές. Δεν υπήρχε κι άλλος τρόπος τότε, ούτε τηλεοράσεις, ούτε ειδικές εκπομπές Telemarketing



Η παραπάνω διαφήμιση λοιπόν αφορά γάντια. Που είναι το... χρησιμότερον δώρον όπως διαβάζετε και στην ετικέτα, με το ζεύγος να κοστίζει 4,90 δραχμές. Στην οδό Ερμού (όπως βλέπετε κάτω) θα μπορούσε ο ενδιαφερόμενος να αγοράσει αυτό το χρησιμότερον δώρον, που ήταν τα γάντια. Η διαφήμιση αυτή είναι του 1903.

Πάμε παρακάτω όμως να δούμε κι άλλες τοποθετήσεις προϊόντων εκείνης της εποχής. Διότι έχει ενδιαφέρον. Και πλάκα κατά μια άποψη.

Άσε που ορισμένοι μπορεί να βρείτε συγγενείς ή παλαιούς γνωστούς.


Το 1904 και στην οδό Σταδίου και στο Μεγαλοπρεπές Μέγαρο Ευθυμίου θα μπορούσες να μείνεις στο ευήλιο, ευάερο και με έξοχη επίπλωση Μέγα Ξενοδοχείο Η Πριγκίπισσα Ελένη. Μάλιστα όπως αναφέρεται χορηγείται τροφή εις τιμάς λίαν συγκαταβατικές ενώ δέχεται pension μετα μαγειρικής καθαρώς οικογενειακής.

Για να σας βοηθήσουμε. Το Μέγαρο Ευθυμίου ήταν στην γωνία Πλατεία Ομονοίας και Σταδίου. Αργότερα έγινε Hotel Sudan ενώ γκρεμίστηκε το 1969.

Αν θέλετε να δείτε πως είναι τώρα το μέρος μπορείτε να πατήσετε εδώ . 'Εχει ενδιαφέρον!


Το 1905 το εργοστάσιο Ζυθοποιϊας Κλωναρίδου ενημέρωνε για τα σημεία στα οποία θα μπορούσε ο καταναλωτής να προμηθεύεται την αγαπημένη του μπύρα.

Η Ζυθοποιϊα Κλωναρίδου διαθέτει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία την οποία μπορείτε να διαβάσετε αν κάνετε κλικ εδώ και διαβάσετε μια εξαιρετική και σοβαρή δουλειά.

Είναι ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ που αξίζει να το διαβάσετε. Κι εμείς φυσικά δεν πρέπει να το... κλέψουμε.


Το 1904, σε περίπτωση κατά την οποία θέλατε να ντυθείτε καλά μπορούσατε να πάτε στον Εμπορραπτικό Οίκο του Θεόφιλου Χαλκωματά. Στην Οδό Σταδίου 4. Διότι υπήρξε και προμηθευτής της Βασιλικής Αυλής και της Αυτού Υψηλότητας, πρίγκηπα Γεωργίου.

Όχι αστεία.


Πάλι στο 1904 είμαστε και στο Χρυσοχοείο του Π.Τζίνη, στην Οδό Αιόλου. Βλέπετε τις τιμές των ρολογιών και διαπιστώνετε επίσης ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα μπορούσαν να αγοράσουν από αργυρές τσιγαροθήκες ως λαβές μπαστουνιών σε πλούσια συλλογή.


Εδώ υπήρχε και προσφορά. Στο Βαφείο "Ο ΦΟΙΝΗΞ" επί της οδού Αθηναϊδος, το 1904, μπορούσες να πας να κάνεις τη δουλειά σου σε τιμαί εκτός συναγωνισμού και με εργασία εγγυημένη ενώ γινόταν και δωρεάν καθαρισμός γαντιών. 


Το 1909, κοστούμια με λεφτά ολίγα ώστε να ενδυθείτε στερεά, κομψά και φτηνά θα βρίσκατε μόνο στο ΤΕΛΕΙΟΤΑΤΟΝ στην οδού Ευριπίδου 17. Τα καλύτερα παλτά, τας ωραιότερας ενδυμασίας.

Με ένα κλικ εδώ μπορείτε να δείτε τι υπάρχει σήμερα στο ίδιο μέρος.


Το 1909 υπήρξε μια επανάσταση. Μια πολύ καλή συμβουλή στις εφημερίδες για όσους αισθάνονταν την ανάγκη για κένωση. Καταλαβαίνετε τι θα πει κένωση όταν πάτε στην τουαλέτα...

Θα αγοράζατε μια φιάλη από το ύδωρ HUNUADI JANOS και θα το πίνατε κάθε πρωί πριν φάτε το παραμικρό. Το αποτέλεσμα είναι βέβαιον και χωρίς να είστε υποχρεωμένοι  να μεταβάλετε τον τρόπο που ζείτε αναφέρεται σ' αυτή την υπέροχη συμβουλή.


Στην οδό Ερμού 79, το 1909, μπορούσατε να ντυθείτε πάρα πολύ καλά και σε τιμές μετριότατες. Και όχι μόνο αυτό. Θα μπορούσατε να προμηθευτειτε και γιλέκα από καμηλότριχα! 

Δείτε που ήταν αυτό το κατάστημα με ένα κλικ εδώ



Ωραία διαφήμιση για την εποχή (1909). Αυτά τα μακαρόνια που λέτε προμήθευαν όλους τους Βασιλείς του κόσμου, τους πρεσβευτές, τους πρόξενους, τους στόλους και όλους τους εξοχότατους της κοινωνίας μας.

Δεν το λέμε εμείς. Η διαφήμιση το λέει αν κοιτάξετε πάνω.

Επίσης αυτά τα μακαρόνια είχαν τιμηθεί με 39 βραβεία και 11 διπλώματα τιμής σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του κόσμου.

Με κάτι τέτοια δηλαδή, δεν θα τα έτρωγες. Θα τα έβαζες στο θησαυροφυλάκιο!

Άλλωστε όπως βλέπετε δεξιά αριστερά, προμήθευαν τις μεγαλειότητες της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά